Ytringsfrihed gælder også for børn

Dette essay tager udgangspunkt i det dilemma, jeg som dokumentarfilmsinstruktør står i, når jeg filmer unge. Hvordan sikrer jeg ytringsfrihed og omsorg på samme tid?
Ulige adgang til inddragelse i daginstitutionens hverdag

Denne artikel undersøger hvordan forståelser af inddragelse og demokrati i samspil med daginstitutionens hverdagsliv er tæt forbundet med bestræbelser på at give børn valgmuligheder og lytte til deres ytringer, og hvordan disse forståelser giver forskellige muligheder for inddragelse og demokratiske erfaringer for forskellige børn.
Skole-hjem-samtaler som fremmedgørelseszoner og resonansrum

Artiklen belyser hvordan unge i udsatte positioner oplever skole-hjem-samtalerne i folkeskolens udskolingsklasser og udforsker hvilke muligheder, der er for inddragelse af de unges perspektiver, når faglige vurderinger og optimeringslogikker er i forgrunden for samtalen.
Lyt til det, børn ikke siger

to digte skrevet med afsæt i egne erfaringer som tidligere anbragt. Digtene giver stemme til et barns perspektiv på omsorgssvigt og illustrerer den smerte, der kan følge af, at et barn ikke føler sig hørt.
Barnets ret til at blive hørt i egen sag – hvorfor er det svært, og hvordan bliver vi bedre?

Barnets ret til inddragelse i egen sag overholdes ikke – dette essay diskuterer, hvorfor det er et problem, og hvordan vi bliver bedre til at inddrage barnets perspektiv?
Børn og unges inddragelse i faglige logikker og systemer under anbringelse

Dette essay diskuterer, hvad der sker, når fagpersoner overtager omsorgsopgaven for anbragte børn. Det kan både skabe og fjerne udviklingsmuligheder. Der argumenteres for, at idealiseringen af metodefagligheden reducerer byggeklodserne til børnelivet.
“Men du er et barn, kære ven” – når anbragtes ønsker udgrænses som virkelighedsfjerne

Artiklen viser, hvordan anbragte børn og unge positioneres som både ”anbragte” og ”børn”. Som følge af denne positionering problematiseres deres ønsker og forventninger som fantasifulde og virkelighedsfjerne af pædagoger og andre omkring dem. Dermed er der risiko for ar børnene og de unges perspektiver udgrænses som irrelevante.
Når børnesynet halter

Dette essay diskuterer, hvordan et anderledes børnesyn kan optræde, når det drejer sig om børn med handicap.
Børnesyn og inddragelse

Denne artikel diskuterer børns deltagelsesmuligheder som indlejret i komplekse materielle og diskursive strukturer og konfliktuelle magtrelationer. Derfor findes der ingen enkel metode til, hvordan professionelle kan inddrage børn og unge. Professionelle må undersøge, hvordan de kan samarbejde med børn og unge om at udforske deres livsbetingelser.”
Handleplansmål – i et børne-/ungeperspektiv

Denne artikel handler om, hvordan børn og unge oplever at få opstillet handleplansmål, og hvilke virkninger og konsekvenser dette kan have for dem
Hvor er socialpædagogikken på vej hen? Et bidrag til socialpædagogikkens politiske økonomi

Med afsæt i tysk tradition argumenterer denne artikel for, at socialpædagogikkens underordning under det politiske giver anledning til en professionel pessimisme og til at bevare modet.
Pædagogisk arbejde – kampen mellem fintfølenhed, relationsviden og ekspertviden under markedsstyrede rammebetingelser

Hvordan navigerer pædagoger på det social- og specialpædagogiske område mellem forskellige, stridende vidensformer? Artiklen viser, hvordan markedsorienteringen presser det socialpædagogiske arbejde og underordner pædagogernes faglighed.
Ikke at kunne ville – det specialiserede sociale arbejdes store udfordring

Artiklen etablerer et generelt overblik over det socialpædagogiske arbejdes politisk-økonomiske rammebetingelser og diskuterer det ”ikke at kunne ville” i lyset af aktuelle forståelsesmodeller i konkurrencestaten.
Styringsrationaler, menneskesyn og inklusionens neoliberale forskydning

Hvordan har menneskesyn på det specialiserede socialområde udviklet sig i et samspil med neoliberale styringsrationaler, og hvordan den politisk-økonomiske virkelighed har ændret visioner, forventninger og rammer?
Socialpolitiske styringsstrategier i socialpædagogisk og socialt arbejde

Besparelse, effektivisering, investering. Artiklen viser tre idealtypiske strategier, hvorigennem økonomiske systemer og styringsstrategier sætter deres præg på de velfærdspolitiske indsatser og de socialpædagogiske praksisser.
Pædagogisering af marginalitet i storbyerne – En skitse

Artiklen diskuterer forholdet mellem by, kapitalisme og socialpædagogik og præsenterer en hypotese om fremvæksten af en ny pædagogisering af marginalitet i storbyerne efter årtusindskiftet.
Kan kapital fra byttedating konverteres? Dilemmaer i arbejdet med unge byttedatere i Danmark

Artiklen analyserer byttedating blandt unge og diskuterer, hvad nyere liberale og identitetspolitiske strømninger betyder for det sociale arbejde med de mest sårbare unge.
Debatten om OnlyFans – En kampplads for den seksuelle og digitale dannelse

Hvad er OnlyFans og hvordan forstås fænomenet? Kan seksualundervisning i skolen favne dette? Disse spørgsmål åbnes op gennem en kritisk diskursanalyse af den offentlige debat
Seksualitetens betydning for organiseringen af den pædagogiske praksis i Kriminalforsorgens pensioner – Beskyttelse og regulering i udslusningspraksissen

I artiklen undersøges det, hvilken betydning køn- og seksualitetsforståelser har for den pædagogiske praksis i Kriminalforsorgens pensioner og for subjektiveringen af beboerne.
Kompromisløsagtig natklubpædagogik – Safer space-ambassadørers seksualpolitiske praksis og udspændte meningsproduktion

Artiklen undersøger den udspændte meningsproduktion, som kendetegner tryghedsarbejdet på en sexpositiv og queer-orienteret technoklub, og kaster lys over pædagogisk arbejde i Københavns natteliv.
”Kæmpe røv er fucking Gud, er du dum?”*

Empiriske noter tematiserer eksempler på sprog, adfærd og overvejelser omkring seksualitet i ungdomsklubben og inviterer til normkritisk refleksion over pædagogers arbejde med unges seksuelle dannelse.
Køn, krop og seksualitet til forhandling på en produktionsskole

Artiklen ser nærmere på unges forhandlinger af køn, krop og seksualitet gennem et etnografisk blik på en gruppe produktionsskoleelever.
Kafkamaskinen, hyperrealitet og indadgroende fedme! Eksperimenter i negativ analyse med affirmativ fantasi

Artiklen praktiserer radikal samtidsdiagnose. Der eksperimenteres med, hvordan nye forståelser kan konstrueres ud af konfliktualiteter, som samfund og subjekter aktuelt begrænses af.
Implementering er ikke pointen – en effektanalyse af borgerløn, koloniseringen af Mars og andre utopier

I denne artikel analyseres en række cases hjemhørende i den utopiske genre, herunder et forsøg på at erstatte det eksisterende ydelsessystem i Skotland med borgerløn samt Elon Musks ambition om at kolonisere Mars.