2025 #1

Av! Fysisk og psykisk vold i pæda­go­gi­ske rela­tio­ner og institutioner

Tema­num­me­ret Av! Fysisk og psykisk vold i pæda­go­gi­ske rela­tio­ner og insti­tu­tio­ner belyser børn, unge og kvinders erfa­rin­ger med vold og overgreb. Artik­lerne ana­ly­se­rer voldens sociale og kul­tu­relle kon­tek­ster, kon­se­kven­serne af kri­mi­na­li­se­ring af anbragte børn, brugen af isolation som kønnet insti­tu­tio­nel vold, og udfor­drin­gerne ved at fortælle om vold til pro­fes­sio­nelle. Tema­num­me­ret giver indblik i voldens komplekse udtryks­for­mer og eksistensbetingelser.

Ind­led­ning

Av! Fysisk og psykisk vold i pæda­go­gi­ske rela­tio­ner og institutioner

Marianne Brodersen, Jimmy Krab, Stine Thygesen

At blive klogere på voldens udtryks­for­mer i pæda­go­gi­ske sam­men­hænge kræver andre spørgsmål på vold som fænomen, end mediernes blikke tilbyder. Dette tema­ti­se­res i temaindledningen.

Temaar­tik­ler

Anbragt og anklaget – kon­se­kven­ser for børn, som poli­ti­an­mel­des for vold af deres anbringelsessted

Tea Tor­ben­feldt Bengtsson, Theresa Dyrvig Henriksen, Rikke Klarskov Hermansen

Artiklen stiller skarpt på, hvilke kon­se­kven­ser det har, når anbragte børn og unge rets­for­føl­ges for vold og trusler mod ansatte på deres anbringelsessted.

Ure­ger­lige kroppe og trodsige sind. Isolation af anbragte piger og kvinder

Stine Grønbæk Jensen, Bolette Fry­den­dahl Larsen, Sarah Smed

Artiklen under­sø­ger, hvordan iso­la­tions­cel­ler blev brugt til at disci­pli­nere ’løsagtige’ piger og kvinder under børne- og ånds­svage­forsor­gen i begyn­del­sen af det 20. århundrede.

At beskrive det ube­skri­ve­lige – Børn og unges erfa­rin­ger med at give udtryk for fysisk og psykisk vold

Sofie Henze-Pedersen, Michella Ida Mikuta

På baggrund af interview med børn og unge ana­ly­se­rer artiklen, hvilke udfor­drin­ger der er forbundet med at fortælle pro­fes­sio­nelle om ople­vel­ser med vold i hjemmet.