DpT opfordrer til indsendelse af artikler, kommentarer, essays m.m. DpT er et mangfoldigt tidsskrift, der publicerer mange genrer og bringer indlæg fra en bred skare af bidragsydere. Forslag kan indsendes året rundt eller i forbindelse med Call for Papers til temanumre.
Artikelforslag skal være i fuld længde og mailes i word-format til redaktion@dpt.dk
(ny skabelon per 19/4 2023)
Artikler kan bygge på empiriske undersøgelser af pædagogisk relevante forhold, formidle teoretiske diskussioner eller være erfaringsbaserede. Essays og kortere kommentarer kan være mere holdningsbaserede og personlige i stil og indhold og tage afsæt i en aktuel eller på anden vis relevant pædagogisk diskussion. DpT opfordrer bidragsydere til at benytte sig af eksperimenterende former, fx montager, etnografiske tegninger, praksisfortællinger osv.
Videnskabelige artikler fagfællebedømmes. Erfaringsbaserede kommentarer og andre eksperimenterende former kan bringes uden fagfællebedømmelse. Alle bidrag undergår grundig redaktionel bedømmelse.
Artikler i DpT bør sigte mod at udgøre kritiske, veldokumenterede og skarpe bidrag til det pædagogiske område og gøre os klogere gennem analyser af pædagogisk forandring og træghed. Således byder DpT artikler velkommen, som problematiserer og udfordrer dominerende tanker, forståelser, ideologier og politik på det pædagogiske område, giver stemme til eller belyser forholdene for marginaliserede, stigmatiserede og ekskluderede individer og grupper indenfor det pædagogiske felt, beskriver og fremlægger erfaringer, der åbner for nye perspektiver på og forståelser af den pædagogiske virkelighed, viser gennem et teoretisk perspektiv på pædagogiske problemstillinger andre vinkler og aspekter af verden, rejser usædvanlige spørgsmål eller beskæftiger sig med marginaliserede emner og problemstillinger i forhold til det pædagogiske felt og/eller synliggør sine produktionsbetingelser og dermed dels sin måde at relatere sig til dominansforholdene i det pædagogiske felt på, dels hvilken indflydelse disse dominansforhold har på, hvad der mere eller mindre let kan siges om det pædagogiske felt.
Norsk- og svensksprogede artikler kan i begrænset omfang optages i DpT, såfremt de findes relevante i en dansk sammenhæng.
Forfattere bør, afhængigt af genre, holde følgende punkter for øje i deres udarbejdelse af manuskripter:
Målgruppe og
læsevenlighed
DpT’s hensigt er både at henvende sig til forskningsverdenen, interesserede
fagfolk i de pædagogiske praksisfelter og i øvrigt almindeligt interesserede.
Tidsskriftet lægger derfor vægt på, at der formidles i et klart og læsevenligt sprog.
Problem, anliggende og formål
Problem, anliggende og/eller formål skal fremstilles tydeligt, være velbegrundet og afgrænset ved hjælp af faglige vinkler.
Teoretisk og empirisk grundlag
Grundlaget for analyser og fortolkninger bør angives, så det tydeligt fremgår, hvilket materiale eller stof, der er genstand for analyse og fortolkning – det være sig teori, empirisk observations- eller interviewmateriale, historiske kilder, pædagogiske teorier og strømninger, statistik, fagbeskrivelser og andre dokumenter af forskellig art. Metodiske, metodologiske og erkendelsesmæssige overvejelser kan indgå.
Anden forskning
Kendskab til anden relevant forskning samt aktuelle diskussioner inden for det pågældende felt bør fremvises, hvor det er relevant og hjælper artiklens pointe frem.
Konklusioner
Konklusioner bør foretages på grundlag af analyser og fortolkninger. Konklusioner bør i øvrigt være en velargumenteret visning af, hvilke nye former for forståelse eller spørgsmål, der er blevet frembragt.
Etik
Alle forfattere skal tage ansvar for en etisk behandling af det formidlede materiale, for eksempel, men ikke udelukkende, ved at sørge for anonymisering i de tilfælde, det er relevant.
Procedure ved indsendelse af manuskripter
Alle indsendte manuskripter gennemgår først en redaktionel bedømmelse, og forfatteren modtager svar pr. mail. Vi bestræber os på at svare inden for to måneder.
Ved den indledende redaktionelle bedømmelse vurderes manuskriptet af to medlemmer af redaktionen. Tilbagemeldingen kan bestå i:
- Accept af manuskriptet i dets nuværende form, evt. med mindre korrektioner og tilføjelser.
- Forslag til ændringer mhp. publicering i DpT. Tilbagemeldingen har form af en kortere redegørelse for ønskede ændringer, i visse tilfælde konkrete ændringsforslag til den foreliggende tekst.
- Accept af at en artikel sendes til fagfællebedømmelse.
- Afvisning af manuskriptet. Her gives en kort form- og/eller indholdsmæssig begrundelse for, hvorfor redaktionen ikke finder teksten egnet til publicering i DpT.
Retningslinjer for forfattere
Længde
Artikler skal formidles så kort og præcist som muligt. Manuskripter må ikke overskride 40.000 tegn inkl. mellemrum (medregnet abstract, referencer og noter). Anmeldelser af enkeltbøger bør normalt ikke overstige 7.000 tegn.
Manchet/abstract
Artiklens emne og konklusion præsenteres i en kort sammenfattende manchet/abstract på højst 150 ord.
Emneord
Manuskriptet forsynes med 3 – 5 emneord.
Formatering
Det endelige manuskript skal afleveres i denne skabelon. Brug fodnoter.
Anvend kun ét overskriftsniveau foruden titel. Formateringer af teksten bør begrænses til et minimum. Undgå orddelinger, skiftende skriftstørrelser og skrifttyper, centreret tekst, VERSALER, sidehoved og sidefod, m.m. Anvend kun kursiv, ikke fed eller understregning, ved tekst, der ønskes fremhævet. Minimer brugen af anførselstegn, bindestreger og kursiv.
Korrekturlæsning
Forfatteren har ansvaret for korrekturlæsning af sin artikel. Korrektur omfatter syntaks, stavning og kommatering. Artikler med for mange fejl og mangler kan afvises. Desuden skal forfatteren sørge for, at artiklen er sat korrekt op i DpT’s word-skabelon (se ovenfor).
Efter layout sendes artiklen til en sidste korrekturlæsning hos forfatteren, der har 2 dage til at gå artiklen igennem for stave-/slåfejl og eventuelle mangler i opsætningen. Større indholdsmæssige ændringer godtages ikke.
Noter
Eventuelle noter sættes som fodnoter.
Referencer og litteraturliste
Litteratur- eller referenceangivelser skal have dækning i manuskriptet og begrænses til det nødvendige. Referencer og litteraturliste skal anvendes konsistent og følge almindelige human- og samfundsvidenskabelige retningslinjer herfor, fx APA, Harvard, Chicago Author-Date eller lign. Dog ikke IEEE eller Humanities.
Citater
Citater skal anføres med tydelig kildehenvisning. Citater på norsk, svensk og engelsk accepteres. Såfremt der anvendes citater på andre sprog, bedes de oversat af artiklens forfatter.
Figurer, billeder og illustrationer
Figurer, billeder og illustrationer må gerne være i farver. De bedes vedlagt i en særskilt fil med tydelig angivelse af placering i artiklen ved hjælp af [indsæt figur x her] og tilsvarende navngivning af filen xxx_fig1. Filen bør være .PNG på minimum 300 DPI.
Forfatterpræsentation
Navn, uddannelse, stilling/ansættelsessted angives efter overskriften.
Copyright
DpT forbeholder sig alle rettigheder til artiklen. Forfattere opfordres til at linke til artiklens placering (URL) på DpT’s hjemmeside. DpT opfatter spredning af pdf-filer som brud på ophavsret. DpT minder om, at copyrightindtægter er en forudsætning for driften af tidsskriftet.
Tidsskriftet forbeholder sig alle rettigheder over artikler, herunder også fuld offentliggørelse på hjemmesider og lignende. Forfatteren kan efterfølgende kun gøre brug af teksten til andet formål efter forudgående aftale med DpT’s redaktion og i så fald med tydelig angivelse af, hvor den oprindeligt er offentliggjort. Artikler optages normalt ikke i DpT, hvis de har været offentliggjort i anden sammenhæng. Redaktionen kan anvende uddrag af en artikel i forbindelse med pressemeddelelser, reklamemateriale eller anden omtale af tidsskriftet.
Fagfællebedømmelse (peer review)
Fagfællebedømmelser er dobbelt anonyme, hvilket betyder, at eksterne bedømmere ikke får oplyst forfatterens identitet, og at forfatteren ikke får oplyst, hvem der er bedømmere. Forfattere skal indsende to versioner af manuskriptet. En version med den fulde tekst og en anden version, hvor al information, der identificerer forfatteren, er fjernet, således at denne fil umiddelbart kan sendes til anonym fagfællebedømmelse. Anonymiseringen indebærer fjernelse af forfatternavn, arbejdssted, m.v. I teksten kan information, der identificerer forfatteren, erstattes med sætninger som fx: [navn fjernet af hensyn til anonymitet i fagfællebedømmelsen]. Hvis der refereres til egne arbejder, kan det gøres i tredje person, fx ’Jespersen (2010) har vist …’, i stedet for: ’jeg har tidligere vist …’. Endelig skal alle markører, der identificerer forfatteren, fjernes fra den elektroniske fil. Det gøres ved at undersøge dokumentet for egenskaber og personlige oplysninger og fjerne markørerne (og det gøres lidt forskelligt afhængig af system).
Bedømmelsesprocessen – anonym fagfællebedømmelse
Anonym fagfællebedømmelse betyder, at artikler anonymt sendes til vurdering hos forskningskyndige bedømmere. I tillæg til fagfællebedømmelsen kan redaktionen have kommentarer eller krav om rettelser til artiklen. Både fagfællebedømmelsen og redaktionens vurdering sendes til forfatteren, så det fremgår, hvilke kommentarer der er fagfællebedømmers, og hvilke der er redaktionens. Uanset positiv fagfællebedømmelse er det i sidste instans DpT’s redaktion, der træffer beslutning om en given artikel bringes i tidsskriftet.
Fagfællebedømmere giver forslag til, hvordan artiklen evt. kan forbedres, enten i en generel form eller som konkrete forslag til ændringer i den foreliggende tekst. Bedømmelsen formidles i DpT’s skema til fagfællebedømmere, og det udfyldte skema samt redaktionens sammenfattende vurdering tilsendes forfatteren.
Ved fagfællebedømmelse kan der som hovedregel forventes et svar ca. 3 måneder efter, at redaktionen har modtaget artiklen.
Fagfællebedømmelsen giver en overordnet vurdering af artiklen med disse bedømmelsesmuligheder:
- Accepteres uden ændringer
- Større eller mindre ændringer er påkrævet
- Artiklen afvises
Accepteres artiklen uden ændringer, bringes den hurtigst muligt. Accepteres artiklen med mindre eller større ændringer, reviderer forfatteren den i overensstemmelse med fagfællebedømmelsen og redaktionens sammenfattende vurdering, hvorefter den sendes til genbedømmelse i redaktionen.
Når forfatteren indsender sin reviderede artikel, skal der medfølge en beskrivelse af, hvordan fagfællebedømmerens og redaktionens kommentarer er søgt imødekommet. Deadline for indsendelse af den reviderede artikel er 3 måneder fra det tidspunkt, hvor forfatteren har modtaget fagfællebedømmelsen. Forfatteren bør give redaktionen besked i tilfælde af, at man ikke ønsker at arbejde videre med artiklen.
Hvis en artikel afvises, gives en kort begrundelse, og artiklen bedes ikke indsendt igen.