At beskrive det ube­skri­ve­lige – Børn og unges erfa­rin­ger med at give udtryk for fysisk og psykisk vold

Når børn og unge åbner op om ople­vel­ser med vold, er det ikke noget, de gør alene – det sker i samspil med personer omkring dem. Personer i børnenes og de unges hver­dags­liv – både nære og pro­fes­sio­nelle rela­tio­ner – spiller en vigtig rolle i at støtte dem i at forstå og give udtryk for deres ople­vel­ser. Dette kan dog være en vanskelig proces, og den måde, omgi­vel­serne reagerer på og stiller spørgsmål på, kan have afgørende betydning for, om børnene og de unge deler deres ople­vel­ser. Denne artikel tager udgangs­punkt i børn og unges erfa­rin­ger med at fortælle om vold. Med afsæt i et bør­ne­ind­dra­gel­ses­per­spek­tiv sætter artiklen fokus på, hvordan børns per­spek­ti­ver kan til­ve­je­brin­ges i pro­fes­sio­nelle rela­tio­ner, så de oplever sig støttet i at give udtryk for van­ske­lige ople­vel­ser. Metodisk bygger artiklen på interview med 16 børn og unge i alderen 12 – 25 år, som har oplevet vold i hjemmet.

At opleve vold i barn­dom­men kan være svært at begribe og forstå. Når vold finder sted i det hjem, som skulle give børn og unge omsorg og tryghed (Smart, 2007), kan det være van­ske­ligt for et barn eller en ung at erkende den situation, de befinder sig i (Henze-Pedersen & Mikuta, 2024). Når børn og unge åbner op om deres ople­vel­ser med vold, er det ikke noget, de gør alene. Derimod udvikles børnenes og de unges proces med at erkende og give udtryk for deres ople­vel­ser i samspil med personer omkring dem (Henze-Pedersen & Mikuta, 2024; Reitsema & Grietens, 2016). Personer i børnenes og de unges hver­dags­liv – både nære og pro­fes­sio­nelle rela­tio­ner – spiller derfor en vigtig rolle i forhold til at støtte dem i at forstå og give udtryk for deres ople­vel­ser. Dette gælder både i arbejdet med at opspore børn og unge udsat for vold samt i forløbet efter­føl­gende, hvor børnene og de unge skal fortælle om deres ople­vel­ser (igen) til myn­dig­he­der og pro­fes­sio­nelle, der skal sikre, at de får den rette hjælp og støtte.

Denne artikel under­sø­ger børn og unges erfa­rin­ger med at give udtryk for og fortælle om fysisk og psykisk vold til pro­fes­sio­nelle og belyser, hvordan deres per­spek­ti­ver kan til­ve­je­brin­ges i disse rela­tio­ner, så de støttes i at give udtryk for deres ople­vel­ser. Dette gør vi med afsæt i en teoretisk ramme omhand­lende bør­ne­ind­dra­gelse. Artiklen har fokus på fysisk og psykisk vold mod børn og unge udøvet i hjemmet, inklusive det at opleve part­ner­vold mod en forælder. Det betyder, at volden blev udøvet af den ene eller begge af barnets eller den unges forældre eller en ny partner til for­æl­de­ren. Det empiriske materiale stammer fra en større kva­li­ta­tiv under­sø­gelse, der belyser børn og unges erfa­rin­ger med at fortælle om vold og seksuelle overgreb (Henze-Pedersen & Mikuta, 2024). Den oprin­de­lige under­sø­gelse havde fokus på børn og unges erfa­rin­ger med at fortælle om volden til andre (fx familie, venner og pro­fes­sio­nelle). I denne artikel ser vi specifikt på det at fortælle om volden til pro­fes­sio­nelle, såsom lærere, pædagoger, sund­heds­per­so­nale og børne- og unge­rå­d­gi­vere, med et særligt fokus på ind­dra­gelse af børn og unge i sensitive sager som disse.

Bør­ne­ind­dra­gelse

Bør­ne­ind­dra­gelse og det at børn og unge får mulighed for at udtrykke deres syns­punk­ter og blive lyttet til, fremhæves i FN’s Bør­ne­kon­ven­tion fra 1989 (UNICEF, 2018). I tiden efter er der kommet et øget fokus på bør­ne­ind­dra­gelse – både i Danmark og inter­na­tio­nalt – hvor et børnesyn centreret om børn som aktører med selv­stæn­dige ret­tig­he­der har influeret forskning, praksis og poli­tik­ker (Henze-Pedersen & Bengtsson, 2024b; McCaf­ferty & Garcia, 2024). Dette børnesyn bygger på, at børns per­spek­ti­ver på deres eget liv er vigtige for at forstå deres udfor­drin­ger, ønsker og behov (Toros & Falch-Eriksen, 2024). Børns per­spek­ti­ver handler om, hvordan de ser deres livs­ver­den, herunder deres inten­tio­ner og de sam­men­hænge, de oplever i deres liv (Skivenes & Strandbu, 2006; Villumsen et al., 2024; Warming, 2019).

Bør­ne­ind­dra­gelse indebærer, at børn får mulighed for at udtrykke deres per­spek­tiv i sager, der vedrører dem, men også at de kan vælge, om de ønsker at blive inddraget eller ej (Lundy, 2007, s. 934). Når børn og unge skal tale med pro­fes­sio­nelle, eksem­pel­vis i en myn­dig­heds­kon­tekst, peger forsk­nin­gen på, at det kan være van­ske­ligt for dem at give udtryk for og få deres per­spek­ti­ver hørt (van Bijleveld et al., 2015). Når børn og unge bliver en del af en sag hos myn­dig­he­derne – eksem­pel­vis på grund af vold i hjemmet – peger tidligere forskning på, at de bliver en del af et system, der kan være præget af ideer om udsathed, risiko og beskyt­telse af børn (Henze-Pedersen & Bengtsson, 2024b; Skauge et al., 2021). Pro­fes­sio­nelle kan have et pro­tek­tio­ni­stisk syn, hvor børn og unge betragtes som sårbare og derfor skal skånes for ind­dra­gelse, fordi det kan være en belast­ning for dem (Tisdall, 2017; Vis et al., 2012; van Bijleveld et al., 2015). Myn­dig­heds­om­rå­det udgør derfor en særlig kontekst for bør­ne­ind­dra­gelse, da der ofte er tale om følsomme pro­blem­stil­lin­ger, der ikke kun handler om barnet eller den unge selv, men også ofte berører deres familie (Henze-Pedersen & Bengtsson, 2024b).

Flere modeller har søgt at begrebs­lig­gøre bør­ne­ind­dra­gelse, herunder hvad der skal til, for at børn og unge kan give udtryk for deres per­spek­ti­ver. De mest kendte modeller er Hart’s del­ta­gel­ses­stige (Hart, 1992), Shier’s veje til del­ta­gelse (Shier, 2001) og Lundy’s model for bør­ne­ind­dra­gelse (Lundy, 2007). Disse modeller er generelle og tager således ikke højde for den spe­ci­fikke kontekst, som ind­dra­gel­sen finder sted i (Healy, 1998; Henze-Pedersen & Bengtsson, 2024b). I denne artikel tager vi udgangs­punkt i en vide­re­ud­vik­ling af Lundy-modellen, som er tilpasset bør­ne­ind­dra­gelse på myn­dig­heds­om­rå­det. Modellen er udviklet på baggrund af teo­re­ti­ske indsigter fra barn­doms­so­cio­lo­gien, som anskuer børn som sociale aktører, men også peger på børns og voksnes gensidige afhæn­gig­hed (Prout & James, 1997; Holland et al., 2010). Derfor skal ind­dra­gelse også forstås i sam­men­hæng med de rela­tio­ner og inter­ak­tio­ner, hvori­gen­nem ind­dra­gel­sen finder sted (Ulvik, 2015), samt kon­tek­sten omkring barnet (fx barnets familie og de vilkår der er for myn­dig­heds­ar­bej­det). Modellen består af fem dimen­sio­ner (Henze-Pedersen & Bengtsson, 2024a, s. 4). Den første dimension er bør­ne­kon­ven­tio­nen og kon­tek­sterne omkring barnet og sagen, som under­stre­ger, at bør­ne­ind­dra­gelse både finder sted i relation til børns og unges ret­tig­he­der og som en proces og praksis med udgangs­punkt i ved­kom­men­des kontekst og den særlige kontekst, der sætter rammen for deres ind­dra­gelse (i dette tilfælde myn­dig­heds­om­rå­det). Den anden dimension er tid og rum, som handler om, at der skal gives tid og skabes rum til, at børn og unge kan udtrykke deres syns­punk­ter. Den tredje dimension er stemmer, som handler om, at børn og unge skal støttes i at give udtryk for deres syns­punk­ter og infor­me­res om, hvordan andres syns­punk­ter indgår i og påvirker sagen. Den fjerde dimension er direkte og indirekte tilhørere, som handler om, at der skal lyttes til børn og unges syns­punk­ter blandt tilhørere, der både er i direkte og indirekte kontakt med ved­kom­mende. Den femte dimension er ind­fly­delse og beslut­nings­magt, som handler om, at børn og unges syns­punk­ter skal gives passende vægt i beslut­nin­ger, men at det er myn­dig­he­derne, der har ansvaret for at træffe beslut­nin­ger, så barnet eller den unge ikke ansvar­lig­gø­res. Vi har anvendt modellens begreber til at orga­ni­sere det empiriske materiale gennem en tematisk analyse af børnene og de unges erfa­rin­ger med at fortælle om volden til professionelle.

I artiklen anvender vi både begre­berne ’bør­ne­ind­dra­gelse’ og ’børns per­spek­ti­ver’. Hvor begrebet bør­ne­ind­dra­gelse ofte forbindes med en myn­dig­heds­kon­tekst, er begrebet børns per­spek­ti­ver bredere, da det også inklu­de­rer pæda­go­gi­ske kon­tek­ster (Villumsen et al., 2024). I denne artikel har vi fokus på de for­skel­lige pro­fes­sio­nelle, som børn og unge er i kontakt med i for­bin­delse med sager om vold i familien – herunder både pæda­go­gisk personale og myn­dig­he­der – hvorfor vi løbende anvender begge begreber.

Metode og datamateriale

Analysen bygger på 16 kva­li­ta­tive inter­views med børn og unge i alderen 12 – 25 år. Ni af børnene og de unge var piger eller unge kvinder, mens syv var drenge eller unge mænd. Børnene og de unge havde ofte oplevet mere end én voldsform. Således fortalte 10 af børnene og de unge, at de havde været udsat for fysisk vold, mens 11 havde været udsat for psykisk vold, og 9 havde oplevet part­ner­vold i hjemmet. At børnene og de unge fortæller, at de har været udsat for flere volds­for­mer samtidig – det der også kaldes polyvik­ti­mi­se­ring – er noget, der også går igen i den inter­na­tio­nale forskning, som peger på, at én voldsform sjældent optræder alene (Ottosen & Henze-Pedersen, 2021).

Inter­viewene tog udgangs­punkt i tids­linje­me­to­den (Adriansen, 2012), og sammen med inter­viewe­ren tegnede børnene og de unge en tidslinje, der udfor­skede personer og begi­ven­he­der knyttet til børnenes og de unges proces med at fortælle om deres ople­vel­ser. At fortælle om vold er ikke en engangs­be­gi­ven­hed, men en proces, der finder sted over tid (Brennan & McElvaney, 2020; Morrison et al., 2018), og derfor blev tids­linje­me­to­den valgt til at under­støtte udforsk­nin­gen af denne proces. I starten af inter­viewet, bad inter­viewe­ren barnet eller den unge om at fortælle om det tidspunkt, hvor ved­kom­mende for første gang begyndte at tænke over, om ved­kom­mende blev udsat for vold. Herefter fulgte inter­viewe­ren barnets eller den unges for­tæl­ling ved brug af tids­linjen og spurgte, hvem de havde fortalt det til, hvornår, og hvordan, samt hvilke over­vej­el­ser de havde haft i løbet af processen.

I rek­rut­te­rings­fa­sen og inden inter­viewet blev børnene og de unge samt en eller begge omsorgs­gi­vere (hvis barnet var under 18 år) infor­me­ret om formålet med under­sø­gel­sen og indholdet af inter­viewet, hvorefter de gav samtykke til del­ta­gelse. Vi infor­me­rede ude­luk­kende ikke-voldelige og ikke-krænkende omsorgs­gi­vere om under­sø­gel­sen for ikke at udsætte børnene og de unge for øget risiko (Morris et al., 2012). Inter­viewe­ren var under inter­viewet opmærksom på barnets eller den unges verbale og non­ver­bale udtryk (fx kro­p­s­sprog og ’det ved jeg ikke’-svar) for at vurdere barnets eller den unges fort­lø­bende samtykke og spurgte, om de ønskede en pause eller at stoppe inter­viewet, hvis de virkede ukom­fortable ved bestemte spørgsmål eller inter­view­si­tu­a­tio­nen generelt (Eriksson & Näsman, 2012; Evang & Øverlien, 2015; Moore et al., 2018; Morris et al., 2012). I artiklen er alle navne blevet ano­ny­mi­se­ret, og per­son­lige oplys­nin­ger er enten blevet udeladt eller ændret (læs mere om under­sø­gel­sens metodiske og etiske over­vej­el­ser i Henze-Pedersen & Mikuta, 2024).

Vi har anvendt en tematisk ana­ly­se­stra­tegi til at undersøge børnenes og de unges erfa­rin­ger med at fortælle om volden til pro­fes­sio­nelle, samt hvordan deres ople­vel­ser kan forstås i et ind­dra­gel­ses­per­spek­tiv. I den tematiske analyse har vi anvendt begre­berne fra modellen om bør­ne­ind­dra­gelse på myn­dig­heds­om­rå­det (Henze-Pedersen og Bengtsson, 2024a) til at orga­ni­sere mate­ri­a­let. Ind­led­nings­vist sætter vi fokus på barnets eller den unges kontekst, og hvordan de gennem en rela­tio­nel proces bliver klar over og erkender volden. Derefter under­sø­ger vi børnenes og de unges oplevelse af skabelsen af tid og rum til at dele deres for­tæl­ling med nye tilhørere, og endelig deres oplevelse af at give udtryk for og få ind­fly­delse på deres egen fortælling.

Erken­delse af volden og det at fortælle om den

Det kan være en læn­ge­re­va­rende proces for børn og unge at forstå og erkende, at de er udsat for vold. De kan mangle viden om og sprog til at forstå og sætte ord på deres ople­vel­ser (Linell, 2017). Derudover kan børnene og de unge have udviklet en for­stå­else af, at det der sker i hjemmet er normalt (Brennan & McElvaney, 2020). I disse tilfælde kræver det en ændring i barnets eller den unges for­stå­else, for at ved­kom­mende kan begynde at udvikle en erken­delse af volden (Henze-Pedersen & Mikuta, 2024). Børnene og de unges erken­del­ses­pro­ces foregår i samspil med personer i kon­tek­sten omkring dem (Reitsema & Grietens, 2016), og her spiller personer fra deres hverdag såsom venner, familie og voksne i skolen ofte en vigtig rolle (Henze-Pedersen & Mikuta, 2024).

Når børnene og de unge åbner op om fysisk eller psykisk vold for første gang, sker det ofte til en nær og til­lids­fuld relation, såsom venner eller søskende (Henze-Pedersen & Mikuta, 2024). Betyd­nin­gen af sådanne til­lids­fulde rela­tio­ner er også fremhævet i andre under­sø­gel­ser om børns og unges proces med at dele ople­vel­ser om overgreb (se fx Brennan & McElvaney, 2020; Jernbro et al., 2017; Lemaigre et al., 2017). Selvom børnene og de unge ofte fortæller om volden til deres helt nære rela­tio­ner, så fortæller nogle også om det i andre typer af rela­tio­ner, eksem­pel­vis til pro­fes­sio­nelle, der er en del af deres hverdag (fx en lærer). Jacob (alders­gruppe 18 – 25 år), der oplevede fysisk og psykisk vold, fortæller, at han i tredje klasse fortalte sin lærer om volden i håb om hjælp, men blev mødt med mistro: ”Så kigger hun på mig, og så siger hun: ’Er du sikker på det her?’ Og så siger jeg: ’Ja, jeg er 100 procent sikker på det’. Og for­kla­rede hende alt. Og skolen troede ikke på mig”. Denne reaktion gjorde Jacob til­ba­ge­hol­dende, så han først et år efter fortæller det igen til en res­sour­ce­per­son på skolen. Andre børn som Mads (alders­gruppe 12 – 17 år) fortæller om situ­a­tio­ner, hvor voksne på skolen fik mistanke og spurgte ind til situ­a­tio­nen derhjemme:

”Jeg kom tit for sent i skole … Og så blev jeg hevet [ind] til en lille snak, hvor [læreren] bare spurgte direkte, om der var vold i hjemmet? Og så sagde jeg bare ja. Og så lavede han en underretning”.

Mads fortalte om volden, da der opstod en mulighed for det, ved at hans lærer stillede spørgsmål. Det kan dog være van­ske­ligt for nogle børn og unge at åbne op om deres ople­vel­ser med vold, og når de gør det, invol­ve­rer det ofte mange over­vej­el­ser (fx om hvad der vil ske, og hvem der vil få det at vide). Derfor er det vigtigt, at børnene og de unge får mulighed for at åbne op i deres eget tempo til personer, som de har tillid til (Henze-Pedersen & Mikuta, 2024). Det fortæller Anya (alders­gruppe 12 – 17 år) om i det følgende. Anya blev udsat for psykisk vold. Hun beskriver, at hun havde en lærer, som havde mistanke om, at der foregik noget i hjemmet, og som gentagne gange spurgte Anya til sin mistanke. Anya havde dog ikke en særlig god relation til læreren, og lærerens spørgsmål kom ofte meget plud­se­ligt og uventet, hvorfor Anya ikke havde mulighed for at forberede sig på, hvad hun ville fortælle. Om epi­so­derne med læreren, siger hun:

”Hvis det har været i hendes [lærerens] time, så har hun fx sagt: ’Okay, nu kan resten af eleverne lige arbejde med det her’. Og så har hun spurgt: ’Anya kan du lige komme med mig’. Og så, ja, er vi bare gået ind i et andet lokale, og så – jeg tror bare, at det har været sådan igen, ud af det blå. Det var meget sådan uventet. Og så bliver man bare lidt chokeret, når der lige pludselig bliver spurgt ind til alt muligt. Og så altså, jeg vidste ikke rigtig selv, hvad jeg skulle sige. Så de fleste af gangene så frøs jegbare lidt, eller så var jeg bare sådan ’altså, det ved jeg ikke’. Eller ’ja, det går fint’, kunne man jo sige. Men ja, altså meget uventet. Jeg tror, det nok også var derfor, at jeg ikke havde lyst til at dele noget”.

Anyas for­tæl­ling peger på, at det kan tage tid at skabe et trygt og til­lids­fuldt rum. Derfor vil det for nogle børn og unge være nød­ven­digt, at de langsomt og løbende bliver inviteret til at fortælle om deres ople­vel­ser over tid, således at de har mulighed for gradvist at opbygge tillid og fortælle deres historie i deres eget tempo og på deres egne præmisser (Henze-Pedersen & Mikuta, 2024).

Børnenes og de unges for­tæl­lin­ger peger på, at de personer, som er omkring dem, spiller en central rolle i deres proces med at fortælle om volden – herunder særligt om de åbner op omkring volden eller bliver til­ba­ge­hol­dende. Pro­fes­sio­nelle, der er en naturlig del af børn og unges liv – eksem­pel­vis pædagoger i bør­ne­ha­ven eller lærere, sund­heds­ple­jer­sker og vejledere på skolen – fremhæves i andre studier som nogle af de vigtigste personer uden for hjemmet i børn og unges liv (Linell, 2017; Thulin et al., 2020) og dermed som centrale personer til at støtte børnene og de unge i deres for­tæl­lepro­ces. Dette handler både om at støtte dem i erken­del­ses­fa­sen til at forstå og sætte ord på deres ople­vel­ser, og om den måde hvorpå de pro­fes­sio­nelle efter­føl­gende støtter børnene og de unge i at give udtryk for deres perspektiver.

Nye pro­fes­sio­nelle rela­tio­ner, når sagen håndteres

Når volden er blevet kendt uden for hjemmet, bliver volden afdækket og belyst i sam­ar­bejde med relevante pro­fes­sio­nelle. Alt efter sagens karakter kan denne fase involvere flere for­skel­lige myn­dig­he­der og pro­fes­sio­nelle, herunder børne- og unge­rå­d­gi­vere, børnehus, politi, sund­heds­væs­net og Fami­li­e­rets­hu­set. Denne fase indebærer for flere af børnene og de unge, at de skal (gen)fortælle deres ople­vel­ser med vold til disse aktører (Henze-Pedersen & Mikuta, 2024). Børnene og de unge bliver på den måde en del af nogle nye rammer og rela­tio­ner, hvor de skal dele deres ople­vel­ser. Det betyder, at de bliver en del af et forløb, hvor der skal skabes tid og rum til deres for­tæl­lin­ger, samtidig med at de skal forholde sig til både direkte og indirekte tilhørere, der får viden om volden (jf. Henze-Pedersen & Bengtsson, 2024b).

Børnene og de unge giver udtryk for, at det kan være van­ske­ligt at forstå, hvordan en sag forløber, herunder formålet med samtaler og for­skel­lige pro­fes­sio­nel­les roller (Henze-Pedersen & Mikuta, 2024). Eksem­pel­vis fortæller nogle af børnene og de unge, at de havde en for­vent­ning om, at der ville blive handlet hurtigt på deres for­tæl­ling (fx ved at flytte dem væk fra volds­u­dø­ve­ren), hvor de i stedet blev mødt af ventetid eller pro­ce­du­rer, de oplevede som menings­løse. Sidst­nævnte oplevede Olivia (alders­gruppe 12 – 17 år), der blev udsat for fysisk og psykisk vold af sine forældre. Hun siger: ”De havde allerede deres procedure, de gik efter, og det var ligesom lige meget, hvad jeg sagde”. Når børnene og de unge oplever, at deres for­vent­nin­ger til forløbet ikke bliver indfriet, kan det udgøre en barriere for deres villighed til fremad­ret­tet at indgå i samtaler med pro­fes­sio­nelle, og dermed mindske deres rum for at give udtryk for deres ople­vel­ser og perspektiver.

At der skabes mulighed for at fortælle om svære ople­vel­ser, er også forbundet med de fysiske rammer og den måde, de udgør et sikkert og for­tro­ligt rum (Lundy, 2007). Børnene og de unge fortæller, at de fysiske rammer er vigtige, da de kan være med til at fremme eller hindre, at der skabes en god atmosfære og dermed rum for, at de kan fortælle om deres ople­vel­ser. Eksem­pel­vis beskriver Kofi (alders­gruppe 12 – 17 år), at indret­nin­gen af det lokale, hvori han skulle fortælle om volden til politiet, samt ople­vel­sen af, at andre uden for lokalet kunne høre, hvad han fortalte, havde betydning for, at han oplevede samtalen som utryg:

”Jeg følte mig lidt presset, fordi det er politiet. Og altså… de havde kameraer over det hele og alt det der. Og de havde nogle på kontoret ovenpå, så man kunne høre direkte, hvad vi talte om”.

Andre af børnene og de unge fortæller i lighed med Kofi, at de fysiske rammer kan få betydning for deres ind­dra­gelse. De peger på, at deres mulighed for at fortælle om deres ople­vel­ser kan blive udfordret, hvis de fysiske rammer eksem­pel­vis opleves utrygge, mens rammerne kan under­støtte skabelsen af en tryg atmosfære, hvis de sig­na­le­rer afslap­pet­hed (Henze-Pedersen & Mikuta, 2024).

Til­hø­rerne, der skal lytte til og handle på børnenes og de unges for­tæl­lin­ger, spiller en vigtig rolle for deres mulig­he­der for at dele deres ople­vel­ser. Når børn møder for­skel­lige pro­fes­sio­nelle i for­bin­delse med sager om vold, kan rummet for at fortælle blive udfordret af, at der (endnu) ikke er opbygget et til­lids­fuldt forhold til den pro­fes­sio­nelle. Derfor fremhæver børnene og de unge betyd­nin­gen af, at nye tilhørere tager sig tid til at opbygge en til­lids­fuld relation. Kofi råder eksem­pel­vis pro­fes­sio­nelle til: ”Du skal bare lære at kende hinanden og ikke… altså gå direkte i de samme ting hele tiden”. En forsk­nings­gen­nem­gang (Vikander & Källström, 2023), der har undersøgt, hvad børn fremhæver som vigtigt i samtaler om vold med børne- og unge­rå­d­gi­vere, peger på, at tillid er afgørende for børns villighed til at dele følsom viden. Forsk­nings­gen­nem­gan­gen beskriver, at det kan under­støtte skabelsen af en til­lids­fuld relation, når råd­gi­ve­ren fremstår ansvarlig og har gode inten­tio­ner samt opleves støttende og hjælpsom (Vikander & Källström, 2023, s. 6).

Det er dog ikke kun de direkte tilhørere, der kan få betydning for, om og hvad børn og unge fortæller – indirekte tilhørere spiller også en rolle. Flere af børnene og de unge giver udtryk for, at det var en barriere for deres villighed til at fortælle om deres ople­vel­ser, når de var i tvivl om, hvem der ville få videre­for­mid­let viden fra deres samtaler med for­skel­lige pro­fes­sio­nelle, og hvad denne viden ville blive brugt til. Børnene og de unge fortæller eksem­pel­vis, at de var bange for, at deres forældre ville blive infor­me­ret om, hvad de havde sagt. Generelt giver børnene og de unge udtryk for bekym­rin­ger om, hvem der vil få viden om det, de har sagt. De har således en oplevelse af, at tilhørere, som de ikke nød­ven­dig­vis selv er i direkte kontakt med, vil få vide­re­bragt infor­ma­tio­ner. Disse bekym­rin­ger kan blive for­stær­ket i samtaler med pro­fes­sio­nelle, som børn og unge oplever som særligt ind­fly­del­ses­rige, såsom myn­dig­heds­per­so­ner. Det giver Laura (alders­gruppe 12 – 17 år), som har oplevet fysisk og psykisk vold i hjemmet, udtryk for, da hun beskriver, at det nogle gange kan være svært at dele sine ople­vel­ser med andre:

”Jeg synes, det kommer meget an på, hvem det er. Så snart det er nogen, der sådan betyder noget, altså har mere sådan måske ind­fly­delse, fx psy­ki­a­trien eller myn­dig­he­derne eller sådan noget, så bliver det mere svært. Men jeg tror også, at det er, fordi der er selv­føl­ge­lig den der med, ’hvad gør I nu?’”.

Børnenes og de unges bekym­rin­ger om, hvem der bliver indirekte tilhørere af deres for­tæl­lin­ger, og hvad denne viden vil blive brugt til, kan således få betydning for, hvad og hvor meget de fortæller til de pro­fes­sio­nelle, som de taler med gennem deres forløb. Dette peger på vig­tig­he­den af at være trans­pa­rent om, hvem der får viden om, hvad de har sagt, og hvad denne viden kan blive brugt til, for at der bliver skabt rum til, at de kan dele deres ople­vel­ser, samt klarhed om direkte og indirekte tilhørere.

Børnenes og de unges erfa­rin­ger peger på, at det kan være van­ske­ligt at skabe rum til, at børn og unge kan dele deres ople­vel­ser med vold. Børnene og de unge kan mangle viden om processen, de pro­fes­sio­nel­les roller og formålet med samtaler, samtidig med at de nye rammer kan blive udfordret af, at der endnu ikke er etableret en til­lids­fuld relation til nye tilhørere og dermed et til­lids­fuldt rum. Et andet studie har fundet, at børn og unge ofte er varsomme med, hvem de fortæller om deres ople­vel­ser, og derfor vælger personer med omhu, som de forventer vil lytte til deres for­tæl­ling og bekym­rin­ger (Thulin et al., 2020). Når en sag håndteres, har børnene og de unge dog ikke samme ind­fly­delse på, hvem der bliver deres tilhørere, og det kræver derfor en særlig opmærk­som­hed på at sikre tid og rum til, at disse nye tilhørere også kan blive til­lids­fulde relationer.

Fortælle om svære og per­son­lige oplevelser

For børn og unge, der har oplevet vold i hjemmet, kan deres erken­del­ses­pro­ces fortsætte over længere tid – også i for­bin­delse med hånd­te­rin­gen af sagen. Her kan de opleve det mod­sæt­nings­fyldt at skulle fortælle om svære ople­vel­ser, som de fortsat selv forsøger at forstå, og også ita­le­sæt­ter som personlig og privat infor­ma­tion (Henze-Pedersen & Mikuta, 2024). Dette kan få betydning for deres stemme, dvs. hvordan de giver udtryk for deres ople­vel­ser, behov og bekym­rin­ger, samt den måde hvorpå, de får ind­fly­delse på deres egen for­tæl­ling (jf. Henze-Pedersen & Bengtsson, 2024b), hvilket også illu­stre­rer, hvordan bør­ne­ind­dra­gelse kan være en dilem­ma­fyldt praksis.

Ople­vel­ser med fysisk og psykisk vold kan som tidligere beskrevet være van­ske­lige ople­vel­ser for børn og unge at forstå og sætte ord på. Dette kan blive en udfor­dring i forhold til deres mulig­he­der for at udtrykke deres syns­punk­ter. Eksem­pel­vis har nogle af børnene og de unge oplevet at blive bedt om at give detal­je­rede beskri­vel­ser af det, som er sket, hvilket kan være van­ske­ligt, når de selv kan være i tvivl om det hændte. Børnene og de unge kan opleve, at volden er blevet nor­ma­li­se­ret, eller at volds­u­dø­ve­ren har sået tvivl om barnets eller den unges ople­vel­ser, som Gry (alders­gruppe 18 – 25 år) fortæller om. Hun blev udsat for psykisk vold af sin stedfar og siger: ”Det har været et kæmpe arbejde at erkende, hvad det er, der er foregået, fordi der er blevet plantet så meget tvivl i mig som barn”. Når børnene og de unge skal dele deres ople­vel­ser, giver nogle af dem derfor udtryk for, at de har behov for at blive hjulpet til at sætte ord på det, der er sket. I det følgende fortæller Olivia, at hun ville ønske, at hun var blevet stillet flere spørgsmål, da hun talte med en børne- og ungerådgiver:

Olivia: ”I min situation, der vil jeg have håbet på, at de havde stillet mig flere spørgsmål, fordi jeg kunne ikke selv finde ud af, hvad der var relevant at sige, eller hvad jeg skulle sige […]. Hvis man kan mærke, at det er nogen, der ligesom ikke ved, hvad de skal sige, så hjælp dem på vej. Fordi det betyder ikke, at det de siger er forkert, eller at de opfinder noget. Det betyder måske bare, at de ikke ved, hvad der er vigtigt at sige, eller hvad man skal sige.”

Inter­viewer: Hvad ville du gerne, at de havde spurgt dig om?

Olivia: ”Altså for eksempel, du ved – flere detaljer, episoder, altså også mere om, hvordan jeg havde det, og hvordan jeg opfattede det […] Jeg føler også, man burde tænke sådan over, ’okay, hvordan har det påvirket dig i andre former for miljøer? Har du haft det dårligt i skolen? Har du haft svært ved det her, og det her?’ Det her med at man også kigger på flere aspekter af et liv”.

Olivia fortæller, at hun ikke vidste, hvad der var relevant at dele med børne- og unge­rå­d­gi­ve­ren, og ønskede, at der var blevet stillet flere spørgsmål om hendes liv og hverdag (Villumsen et al., 2024). Andre af børnene og de unge nævner, at gentagne eller meget per­son­lige spørgsmål gjorde dem til­ba­ge­hol­dende med at dele deres ople­vel­ser. Mads beskriver, hvordan en psykolog virkede ”lang­træk­kende at høre på”, og uddyber, at dette handler om at: ”man kører meget i det samme og får det samme svar, men kører over det flere gange”. Når børnene og de unge bliver til­ba­ge­hol­dende, kan det begrænse deres ind­dra­gelse og stemme. En forsk­nings­gen­nem­gang viser, at mange og svære spørgsmål kan føles som en afhøring (Toros & Falch-Eriksen, 2024). Børnene og de unge i denne under­sø­gelse fremhæver i stedet vig­tig­he­den af at blive lyttet til og troet på, hvilket under­støt­tes af tidligere forskning, der viser, at tro og for­stå­else er afgørende i processen med at fortælle om overgreb (McElvaney et al., 2014).

Flere af børnene og de unge opfatter og betegner ople­vel­ser med vold som privat og personlig infor­ma­tion, hvilket kan gøre det svært at dele ople­vel­serne med andre. De ønsker kontrol over for­tæl­lin­gen, så de kan dele den i deres eget tempo, samtidig med at de får ind­fly­delse på, hvad de ønsker at tale om. Amal (alders­gruppe 12 – 17 år), der har oplevet part­ner­vold i hjemmet, siger: ”Man skal også passe på med at spørge for meget ind, for der er nogle, der ikke gider åbne op. Og der er nogle, der ikke gider huske de ting, der er sket”. At dele sårbare ople­vel­ser kan være svært, da børnene og de unge kan have et ønske om ikke at tænke på det, som Amal påpeger. Dette illu­stre­rer et ind­dra­gel­ses­di­lemma i myn­dig­heds­sa­ger, hvor udfor­drin­ger – som opleves private – bliver kendt af andre, hvilket kan føles som et tab af kontrol over, hvad de ønsker at dele. Som anden forskning har fremhævet, kræver det derfor, at den der stiller spørgs­må­lene anvender en særlig sensitiv tilgang, så barnet eller den unge får ind­fly­delse på hvad de ønsker at dele (Lundy, 2007; Toros & Falch-Eriksen, 2024). Laura fortæller, at hun ikke oplevede at blive taget seriøst af en sund­heds­me­d­ar­bej­der, hvilket gjorde det svært for hende at udtrykke sig:

”Det var sådan noget med, at jeg ikke blev taget seriøst. [Med­ar­bej­de­ren] var meget sådan … at det ligesom … jeg ville gerne snakke noget mere om det og ligesom gerne have nogle ting ud […]. Fordi jeg gerne ville have at [ved­kom­mende] ligesom forstod, hvorfor jeg opførte mig, som jeg gjorde […]. Det ville jeg meget gerne have at [ved­kom­mende] vidste, så personen ligesom kunne tænke lidt over det, og jeg fortalte også ting om min far og sådan noget, men … det blev virkelig ikke taget godt imod, det blev bare lidt sådan ’nå, nå’”.

Andre af børnene og de unge giver i for­læn­gelse af dette udtryk for, at det kan være van­ske­ligt at få mulighed for at sætte fokus på det, som er vigtigt for dem. Det peger på et andet dilemma ved bør­ne­ind­dra­gelse, som handler om balancen mellem barnets eller den unges per­spek­tiv og den pro­fes­sio­nel­les per­spek­tiv. Eksem­pel­vis har nogle pro­fes­sio­nelle et specifikt fokus (fx på en bestemt episode) og har som del af deres faglige praksis behov for at gå i dybden med dette, men det kan samtidig betyde, at barnets eller den unges mulig­he­der for at fortælle om andre emner, begrænses. En under­sø­gelse af børn og unges erfa­rin­ger med at fortælle om fysisk vold beskriver, at børn kan opleve at miste kon­trol­len over deres for­tæl­ling, når sagen håndteres, da de eksem­pel­vis ikke ved, hvad der sker med infor­ma­tio­nen efter­føl­gende, og hvordan deres for­tæl­ling blev vide­re­gi­vet (Thulin et al., 2020). Der er således flere aspekter af børn og unges kontrol og ind­fly­delse, som både handler om at give dem plads til, at de kan fortælle i deres eget tempo, og give dem mulighed for at bestemme, hvilke emner der ita­le­sæt­tes og dis­ku­te­res, samt give dem ind­fly­delse på, hvordan deres for­tæl­ling bliver fortalt og brugt i det videre forløb.

Børnenes og de unges erfa­rin­ger peger på, at det kan være van­ske­ligt for dem at udtrykke deres stemmer, da de kan mangle et sprog for at tale om volden, og enten opleve at mangle støtte til at sætte ord på deres ople­vel­ser, eller at spørgsmål og spør­ge­for­mer begrænser deres mulig­he­der for at udtrykke deres per­spek­ti­ver. Anden forskning peger på, at det er vigtigt, at pro­fes­sio­nelle tilpasser spørgs­må­lene til børn og unges sprog og viden, og stiller spørgsmål, der er relevante for dem (Korkman et al., 2008). Børnene og de unge har ofte for­skel­lige erfa­rin­ger med, hvad der fungerer positivt og negativt for dem, og det er derfor vigtigt at tage udgangs­punkt i den enkelte for at afdække, hvordan man som pro­fes­sio­nel bedst kan støtte barnet eller den unge i at udtrykke sin stemme og få ind­fly­delse på samtalen (se også Henze-Pedersen & Mikuta, 2024). Heri indgår også at imødegå de dilemmaer, der kan opstå, når udfor­drin­ger som børn og unge oplever som per­son­lige og private, bliver kendt af andre og overgår til at være offent­lige myndighedssager.

At støtte børn og unge i at fortælle om vold

For at børn og unge kan give udtryk for svære ople­vel­ser i barn­dom­men, herunder fysisk og psykisk vold, kræver det, at den person de taler med og rammerne omkring samtalen, under­støt­ter deres mulig­he­der for at fortælle om deres ople­vel­ser (Henze-Pedersen & Mikuta, 2024). Dette handler grund­læg­gende om, hvordan børn og unge inddrages, så de får mulighed for og bliver støttet i at give udtryk for deres ople­vel­ser og per­spek­ti­ver på en måde, der tager udgangs­punkt i deres egne ønsker til ind­dra­gelse, og de dilemmaer, der kan opstå, når de skal fortælle om sensitive ople­vel­ser. Børnene og de unge i denne under­sø­gelse oplever, at der kan mangle tid og rum til, at de kan åbne op om svære, ube­skri­ve­lige og per­son­lige ople­vel­ser til pro­fes­sio­nelle. Deres erfa­rin­ger under­stre­ger, at det kræver en til­lids­fuld relation til de tilhørere, der er en del af forløbet, og trans­pa­rens omkring processen og indirekte tilhørere, for at børnene og de unge kan åbne op og give udtryk for deres per­spek­ti­ver. Endelig kan de opleve, at det er van­ske­ligt at sætte fokus på det, som er vigtigt for dem, samt fastholde kontrol over deres egen for­tæl­ling, og dermed få ind­fly­delse på forløbet, ved at deres ønsker og bekym­rin­ger kommer frem.

Når det handler om at til­ve­je­bringe børn og unges per­spek­ti­ver i sager, hvor der er mistanke eller viden om vold, peger analysen på, at bør­ne­ind­dra­gelse kan være en dilem­ma­fyldt praksis for både barnet og den unge samt de pro­fes­sio­nelle. For børn og unge opfattes viden om volden ofte som privat infor­ma­tion, som det kan være van­ske­ligt at dele med andre, og de kan opleve ikke at blive hørt, når andre per­spek­ti­ver eller behov for infor­ma­tion overtager samtalen. For at under­støtte samtalen peger analysen på betyd­nin­gen af til­ste­de­væ­rel­sen af en til­lids­fuld relation og skabelsen af et trygt rum, hvor ved­kom­mende kan dele sine tanker og ople­vel­ser. Som pro­fes­sio­nel kan man derfor anvende en sensitiv tilgang i samtaler med barnet eller den unge ved at være lyttende og bekræf­tende, da det kan bidrage til at afdække børnenes og de unges per­spek­ti­ver og modvirke den tvivl og usik­ker­hed, som barnet eller den unge kan have. Dette er vigtigt for at sikre, at børn og unge, der er udsat for vold, får støtte til at få deres per­spek­tiv frem og blive hørt.

Refe­ren­cer

Adriansen, H. K. (2012). Timeline inter­views: A tool for con­ducting life history research. Qua­li­ta­tive Studies, 3(1), 40 – 55.

Brennan, E., & McElvaney, R. (2020). What Helps Children Tell? A Qua­li­ta­tive Meta-Analysis of Child Sexual Abuse Disclo­sure. Child Abuse Review, 29(2), 97 – 113.

Eriksson, M., & Näsman, E. (2012). Inter­views with children exposed to violence. Children and Society, 26(1), 63 – 73.

Evang, A., & Øverlien, C. (2015). “If You Look, You Have to Leave”: Young Children Regu­lat­ing Research Inter­views about Expe­ri­en­ces of Domestic Violence. Journal of Early Childhood Research, 13(2), 113 – 125.

Hart, R. (1992). Children’s Par­ti­ci­pa­tion: From Tokenism to Citizens­hip. Firenze: UNICEF Inter­na­tio­nal Child Deve­l­op­ment Centre.

Healy, K. (1998). Par­ti­ci­pa­tion and child pro­tection: The importance of context. British Journal of Social Work, 28(6), 897 – 914.

Henze-Pedersen, S., & Bengtsson, T. T. (2024a). Model for Bør­ne­Ind­dra­gelse på Myn­dig­heds­Om­rå­det (BIMO-modellen). VIVE notat. København: VIVE – Det Nationale Forsk­­nings- og Ana­ly­se­cen­ter for Velfærd.

Henze-Pedersen, S., & Bengtsson, T. T. (2024b). Deve­l­o­ping a model for child par­ti­ci­pa­tion in child welfare services. Child & Family Social Work, 29(4), 1086 – 1095.

Henze-Pedersen, S., & Mikuta, M. I. (2024). Børn og unges erfa­rin­ger med at fortælle om vold og seksuelle overgreb. København: VIVE – Det Nationale Forsk­­nings- og Ana­ly­se­cen­ter for Velfærd.

Holland, S., Renold, E., Ross, N. J., & Hillman, A. (2010). Power, agency and par­ti­ci­pa­tory agendas: A critical expl­ora­tion of young people’s enga­ge­ment in par­ti­ci­pa­tive qua­li­ta­tive research. Childhood, 17(3), 360 – 375.

Jernbro, C., Otterman, G., Lucas, S., Tindberg, Y., & Janson, S. (2017). Disclo­sure of Child Physical Abuse and Perceived Adult Support among Swedish Ado­les­cents. Child Abuse Review, 26(6), 451 – 464.

Korkman, J., Santtila, P., Drzewiecki, T., & Sandnabba, N. K. (2008). Failing to keep it simple: Language use in child sexual abuse inter­views with 3 – 8‑year-old children. Psy­cho­logy, Crime and Law, 14(1), 41 – 60.

Lemaigre, C., Taylor, E. P., & Gittoes, C. (2017). Barriers and faci­li­ta­tors to disclo­sing sexual abuse in childhood and ado­les­cence: A syste­ma­tic review. Child Abuse and Neglect, 70, 39 – 52.

Linell, H. (2017). The process of disclo­sing child abuse: a study of Swedish Social Services pro­tection in child abuse cases. Child and Family Social Work, 22, 11 – 19.

Lundy, L. (2007). “Voice” is not enough: Con­cep­tu­a­li­sing Article 12 of the United Nations Con­ven­tion on the Rights of the Child. British Educa­tio­nal Research Journal, 33(6), 927 – 942.

McCaf­ferty, P., & Garcia, E. M. (2024). Children’s Par­ti­ci­pa­tion in Child Welfare: A Syste­ma­tic Review of Syste­ma­tic Reviews. The British Journal of Social Work, 54(3), 1092 – 1108.

McElvaney, R., Greene, S., & Hogan, D. (2014). To Tell or Not to Tell? Factors Influ­en­cing Young People’s Informal Disclo­su­res of Child Sexual Abuse. Journal of Inter­per­so­nal Violence, 29(5), 928 – 947.

Moore, T. P., McArthur, M., & Noble-Carr, D. (2018). More a marathon than a hurdle: towards children’s informed consent in a study on safety. Qua­li­ta­tive Research, 18(1), 88 – 107.

Morrison, S. E., Bruce, C., & Wilson, S. (2018). Children’s Disclo­sure of Sexual Abuse: A Syste­ma­tic Review of Qua­li­ta­tive Research Exploring Barriers and Faci­li­ta­tors. Journal of Child Sexual Abuse, 27(2), 176 – 194.

Ottosen, M. H., & Henze-Pedersen, S. (2021). Fysisk vold og seksuelle overgreb mod børn: En videns­op­sam­ling. København: VIVE – Det Nationale Forsk­­nings- og Ana­ly­se­cen­ter for Velfærd.

Prout, A., & James, A. (1997). A new paradigm for the sociology of childhood? Provenance, promise and problems. I A. James & A. Prout (red.), Con­structing and recon­structing childhood (s. 7 – 33). Oxon: Routledge.

Reitsema, A. M., & Grietens, H. (2016). Is anybody listening? the lite­ra­ture on the dia­lo­gi­cal process of child sexual abuse disclo­sure reviewed. Trauma, Violence, and Abuse, 17(3), 330 – 340.

Shier, H. (2001). Pathways to Par­ti­ci­pa­tion: Openings, Opportu­ni­ties and Obliga­tions. Children & Society, 15, 107 – 117.

Skauge, B., Storhaug, A. S., & Mart­hin­sen, E. (2021). The what, why and how of child par­ti­ci­pa­tion — a review of the con­cep­tu­a­liza­tion of “child par­ti­ci­pa­tion” in child welfare. Social Sciences, 10(2), 1 – 15.

Skivenes, M., & Strandbu, A. (2006). A Child Per­spective and Children’s Par­ti­ci­pa­tion. Children, Youth and Environ­ments, 16(2), 10 – 27.

Smart, C. (2007). Personal Life. Cambridge: Polity Press.

Thulin, J., Kjellgren, C., & Nilsson, D. (2020). Children’s Disclo­sure of Physical Abuse – The Process of Disclo­sing and the Responses from Social Welfare Workers. Child Care in Practice, 26(3), 285 – 299.

Tisdall, E. K. M. (2017). Con­cep­tu­a­li­sing children and young people’s par­ti­ci­pa­tion: Examining vul­ne­ra­bi­lity, social acco­un­ta­bi­lity and co-pro­­duction. Inter­na­tio­nal Journal of Human Rights, 21(1), 59 – 75.

Toros, K., & Falch-Eriksen, A. (2024). “I got to say two or three lines” – A syste­ma­tic review of children’s par­ti­ci­pa­tion in child pro­tective services. Child Abuse and Neglect, Onli­ne­First.

Ulvik, O. S. (2015). Talking with children: Pro­fes­sio­nal con­ver­sa­tions in a par­ti­ci­pa­tion per­spective. Qua­li­ta­tive Social Work, 14(2), 193 – 208.

UNICEF (2018). Bør­ne­kon­ven­tio­nen. New York: UNICEF.

van Bijleveld, G. G., Dedding, C. W. M., & Bunders-Aelen, J. F. G. (2015). Children’s and young people’s par­ti­ci­pa­tion within child welfare and child pro­tection services: A state-of-the-art review. Child and Family Social Work, 20(2), 129 – 138.

Vikander, M., & Källström, Å. (2023). What children exposed to domestic violence value when meeting social workers: A practice-oriented syste­ma­tic research review. Child and Family Social Work, 29(1), 287 – 298.

Villumsen, A. M., Nico­la­j­sen, J. S., & Kitchen, K. H. F. (2024). Børns per­spek­ti­ver: Fag­pro­fes­sio­nel­les arbejde med at til­ve­je­bringe børns per­spek­ti­ver. Aarhus: VIVE – Det Nationale Forsk­­nings- og Ana­ly­se­cen­ter for Velfærd.

Vis, S. A., Holtan, A., & Thomas, N. (2012). Obstacles for child par­ti­ci­pa­tion in care and pro­tection cases – why Norwegian social workers find it difficult. Child Abuse Review, 21(1), 7 – 23.

Warming, H. (2019). Bør­ne­per­spek­tiv – en populær flydende betegner. Nordisk tids­skrift for peda­go­gikk og kritikk, 5, 62 – 76.

  • seni­o­r­for­sker, VIVE – Det Nationale Forsk­­nings- og Ana­ly­se­cen­ter for Velfærd 
  • ana­ly­ti­ker, VIVE – Det Nationale Forsk­­nings- og Ana­ly­se­cen­ter for Velfærd