Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet 1898 – 1910 – et popu­lær­vi­den­ska­be­ligt oplysningsinitiativ

Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet blev dannet i 1898. Bag ini­ti­a­ti­vet stod en række bevæ­gel­ser og orga­ni­sa­tio­ner, som repræ­sen­te­rede vidt for­skel­lige mål­grup­per og ide­o­lo­gier. I artiklen ana­ly­se­rer vi, hvordan disse på hver deres måde satte deres præg på såvel under­vis­nin­gens indhold som på hvem, der blev rek­rut­te­ret til fored­rags­ræk­kerne. Vi kon­cen­tre­rer os om Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tets aktivitet i København, idet det var her, bevæ­gel­sen havde sit udspring.  Vores artikel viser, at det allerede fra starten lykkedes Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet at tiltrække mål­grup­per, som ellers ikke i væsent­ligt omfang havde haft mulighed for at få del i viden­ska­be­lig funderet viden og oplysning, nemlig mænd og kvinder fra arbej­der­klas­sen og kvinder fra middelklassen.

Fol­ke­u­ni­ver­si­tet, arbej­der­be­væ­gelse, kvindebevægelse

Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet er en insti­tu­tion, som de fleste nok har hørt om. Men hvor mange er egentlig klar over, at der er tale om en insti­tu­tion, der har over 120 år på bagen? Og hvor mange kender til insti­tu­tio­nens tidlige historier og den tørst efter viden­ska­be­lig funderet viden, som også dengang var bag­grun­den for den store og brede til­slut­ning til de fore­læs­nings­ræk­ker, som blev udbudt?  Historien om Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tets dannelse og første 10-år er inter­es­sant set ud fra flere for­skel­lige syns­vink­ler. Gustav Albeck har i sin bog, Uni­ver­si­te­tet og folk fra 1984 især fokuseret på de for­skel­lige tanker, der lå bag dannelsen og kampen for at realisere disse, herunder forsøget på at engagere staten i finan­si­e­rin­gen, mens Casper Andersen i sin artikel, ”For arbej­de­ren, uni­ver­si­te­tet og viden­ska­ben” anlægger et viden­­skabs- og ide­hi­sto­risk per­spek­tiv med udgangs­punkt i hen­holds­vis uni­ver­si­te­tet – repræ­sen­te­ret ved posi­ti­vi­sten, professor i historie Kristian Erslev; og arbej­der­be­væ­gel­sen – repræ­sen­te­ret ved soci­a­li­sten Gerson Trier. I for­bin­delse med Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tets 100-års jubilæum, har Hans Vejlskov m.fl., i anto­lo­gien, Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet: Glimt fra tiden 1898 – 1998 og Bjørn Tell Persson i bogen, Alle have adgang, Fol­ke­u­ni­ver­si­tetsvirk­som­he­den i København gennem 100 år fokuseret på den orga­ni­sa­to­ri­ske opbygning, kon­flik­ter omkring fore­læs­nin­ger­nes indhold samt rek­rut­te­rin­gen på landsplan. Vores artikel adskiller sig fra oven­nævnte ved specifikt at rette fokus mod Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet i København og mod den rolle, de for­skel­lige køben­havn­ske arbejder- og kvin­de­for­e­nin­ger spillede i opret­tel­sen af Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet samt den rolle, de senere kom til at spille i forsøget på at rek­rut­tere deltagere til fore­læs­nin­gerne. Desuden under­sø­ger vi, hvilke typer af fore­læs­nin­ger, der særligt tiltrak hen­holds­vis mænd og kvinder fra arbej­der­klas­sen og kvinder fra mid­delklas­sen. Resul­ta­terne af denne under­sø­gelse per­spek­ti­ve­res i forhold til tidligere oplys­nings­i­ni­ti­a­ti­ver rettet mod disse tre målgrupper.

Artiklen bygger på tre typer af kil­de­ma­te­ri­ale, nemlig tids­skrifts­ar­tik­ler, der omhandler Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tets dannelse og formål samt agitation for fol­ke­u­ni­ver­si­te­tets kur­sus­virk­som­hed. Desuden inddrages Rigs­dag­sti­dende til belysning af, hvordan spørgs­må­let om popu­la­ri­se­ring af viden­ska­ben blev debat­te­ret i Fol­ke­tin­get. Endelig under­sø­ges de tre mål­grup­pers del­ta­gelse og valg af fore­læs­nings­ræk­ker med udgangs­punkt i års­be­ret­nin­gerne fra Fol­ke­u­ni­ver­si­tets­for­e­nin­gen i København 1899 – 1908. 

Inspira­tio­nen fra den engelske extension-bevægelse

For­bil­le­det for Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet var den engelske Uni­ver­sity Extension-bevægelse. Spiren til denne blev plantet i slut­nin­gen af 1860erne, da James Stuart, docent på uni­ver­si­te­tet i Cambridge, med stor succes afholdt en række foredrag om astronomi og andre natur­vi­den­ska­be­lige emner for arbejdere i Rochdale. Ken­de­teg­nende for ini­ti­a­ti­vet var, at der til hvert foredrag blev udar­bej­det en trykt pjece, som opsum­me­rede fored­ra­gets hoved­po­in­ter, samt at hvert foredrag blev efter­fulgt af en sam­ta­le­time, hvor del­ta­gerne kunne stille spørgsmål til fored­rags­hol­de­ren. Alene på de kurser, lærerne fra Oxford Uni­ver­si­tet arran­ge­rede i 1886 ‑87, deltog der 10.000 (Lawrie 2014).

Konceptet blev beskrevet for den danske offent­lig­hed i bl.a. Højsko­le­bla­det, Vor Ungdom og i en række avis­ar­tik­ler herhjemme. Det var imid­ler­tid først da C.L. Wilkens, der var professor i filosofi ved Køben­havns Uni­ver­si­tet, i februar 1896 holdt et foredrag i Stu­den­ter­for­e­nin­gen med titlen Uni­ver­si­te­tet og fol­ke­dan­nel­sen, at ideen om at igang­sætte et lignende initiativ for alvor slog rod herhjemme. I sit foredrag, som senere blev udgivet i Stu­den­ter­bla­det, beskrev Wilkens Uni­ver­sity Extension-bevæ­­gel­­sen som en demo­kra­tisk bevægelse, som havde til formål at ophæve videns­mo­nopo­let og nedbryde stands­for­skelle i åndens verden og dermed mindske afstanden mellem de for­skel­lige sam­fund­s­klas­ser. I samme åndedrag kri­ti­se­rede han det eksi­ste­rende danske oplys­nings­ar­bejde for at bestå af isolerede fore­læs­nin­ger, som ”pirrede uden at nære”. En egentlig fol­ke­dan­nelse, argu­men­te­rede han, måtte bygge på ordnede fore­læs­nings­ræk­ker, der ved pæda­go­gisk og viden­ska­be­lig metode og alle den moderne viden­skabs hjæl­pe­mid­ler var i stand til at skabe en virkelig grundig dannelse og ikke blot åndelig nydelse. Han tilføjede, at dem, der især havde behov for viden­ska­be­lig dannelse, var køb­stæ­der­nes unge mænd og kvinder (Wilkens 1896, 16,18), da denne gruppe ikke på samme måde som bønderne havde adgang til højsko­lerne eller som befolk­nin­gen i de større byer til en vifte af for­skel­lige oplys­nings­til­bud. Dette synspunkt lå helt i for­læn­gelse af det oprin­de­lige engelske koncept, som havde som omdrej­nings­punkt, at uni­ver­si­te­tet skulle bevæge sig ud til de befolk­nings­grup­per, som ikke selv havde mulighed for at fre­kven­tere et uni­ver­si­tet. Gerson Trier, som sammen med Wilkens var en af de bærende kræfter bag Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tets opret­telse under­stre­gede ligesom Wilkens, at fol­ke­u­ni­ver­si­tets­un­der­vis­nin­gen ikke måtte:

… fortynde det viden­ska­be­lige Stof, saa det vandes ud til ”populær” Oplysning, men maa bringe sine Elever i direkte Berøring med Viden­ska­bens Metoder og Under­sø­gel­ser. Den skal give Kund­ska­ber, ikke for at forøge Elevens faglige Dygtighed, men for at udvikle og højne hans moralske Jeg og udvide hans Livssyn (Trier 1898, 564).

Trier sætter således viden­ska­bens dannende effekter over dens nyt­te­værdi for den enkelte, men henviser dog også til, at i England, hvor det var muligt at tage eksamen efter afslut­ning af en fored­rags­række, har enkelte ved årelang ihær­dig­hed og flid kunnet skaffe sig adgang til en egentlig uni­ver­si­tet­sek­sa­men og dermed bevæge sig udover sin klassebaggrund. 

Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet – brud eller kontinuitet?

Ideen om at udbrede viden­ska­be­lig viden til et ikke-akademisk publikum og ad den vej bidrage til at nedbryde sociale og kul­tu­relle skel i samfundet var ikke ny, men havde rod i oplys­ning­sti­den og dens tro på viden­ska­bens nytte og dan­nel­ses­værdi. Allerede i 1765 havde nord­man­den, fol­ke­læ­rer Ulrik Green, inspi­re­ret af lignende ini­ti­a­ti­ver i England, afholdt en række foredrag for køben­havn­ske hånd­værks­svende og –mestre om matematik og kemi og andre natur­vi­den­ska­be­lige emner. Et senere initiativ, der rettede sig mod en noget bredere målgruppe, var Selskabet til Natur­læ­rens Udbre­delse, som professor i fysik H.C. Ørsted i 1824 tog initiativ til at danne. Som navnet indikerer, var formålet at gøre natur­vi­den­ska­ben til­gæn­ge­lig for en bredere kreds via afhol­delse af foredrag rundt omkring i landet for således både at nyt­tig­gøre de seneste natur­vi­den­ska­be­lige opda­gel­ser og bidrage til den brede befolk­nings almin­de­lige dannelse (Albeck 1984).

Hvor Ulrik Green og H.C. Ørsted i deres ambi­tio­ner om at bygge bro mellem de lærde og folket foku­se­rede på det natur­vi­den­ska­be­lige område, var det de huma­ni­sti­ske fag, særligt fæd­re­lands­hi­sto­rie og nordisk mytologi, som optog den natio­nal­ro­man­ti­ske præst N.S.F. Grundtvig. Hvad angår natur­vi­den­ska­ben forholdt han sig skeptisk til dens dan­nel­ses­værdi, om end han aner­kendte dens praktiske nytte (Korsgaard 2004). Til gengæld sluttede han fuldt og helt op om Ørsteds ambition om at bryde med uni­ver­si­te­tets videns­mo­nopol (Albeck 1984, 21). Modsat mange af de tidligere oplys­nings­i­ni­ti­a­ti­ver ønskede Grundtvig ikke at bygge bro mellem folket og de lærde, men argu­men­te­rede for, at oplysning og dannelse skulle udgå fra folket selv. Grundtvigs forslag, som han fremlagde for Rigsdagen i december 1848, gik ud på, at der skulle oprettes en højskole i Sorø for populær, dvs. folkelig videnskab, som skulle lige­stil­les med det eksi­ste­rende uni­ver­si­tet, men til forskel fra dette fremme en særlig dansk viden­ska­be­lig­hed, der ikke stillede krav om for­ud­gå­ende eksamen fra den lærde skole. Grundtvigs plan, der som bekendt aldrig blev rea­li­se­ret, skal ses som et angreb på den domi­ne­rende nyhu­ma­ni­sti­ske opfat­telse af dannelse, som prægede såvel datidens lærde skoler som uni­ver­si­te­tet (Grundtvig 1968/1838, Korsgaard 2004, 331 – 2).

I sidste halvdel af 1800-tallet og særligt i København, opstod der et utal af oplys­­nings- og dan­nel­ses­i­ni­ti­a­ti­ver. Der blev dannet læsesel­ska­ber, fored­rags­for­e­nin­ger og dis­kus­sions­klub­ber. Særlig populær var den af politiker og redaktør C.V. Rimestad dannede Arbej­der­for­e­ning af 1860, som tiltrak såvel kvinder som mænd i stort antal, men som til trods for navnet havde problemer med at få tag i arbej­der­klas­sen. Arbej­der­fø­re­ren Louis Pios havde kun foragt til overs for Rimestads forening. Pios kritik gik dels på, at for­e­nin­gen ikke henvendte sig til de fattige og dels på, at den form for oplysning, som blev formidlet, ikke havde nogen som helst værdi for arbej­derne. Set med Pios øje, bestod relevant og nyttig viden i kendskab til de lovlige midler, som stod til rådighed for arbej­der­nes kamp mod kapi­ta­lis­mens overgreb samt viden om, hvad arbej­der­klas­sen i andre lande havde opnået gennem kamp. Dertil kom kund­ska­ber, som ville kunne bruges, når pro­le­ta­ri­a­tet overtog magten over pro­duk­tions­mid­lerne. Endelig gjaldt det evnen til at kunne udtrykke sine meninger, ønsker og håb såvel i pressen som i de politiske organer. Dette, mente Pio, var, hvad man med rime­lig­hed kunne forvente af en forening, som påstod at støtte arbej­der­nes kamp for dannelse og oplysning (Soci­a­li­sten nr.1 og nr. 4, 1871)

I slut­nin­gen af 1870erne opstod der i lyset af den til­spid­sede kamp mod Estrup-styret en alliance mellem bran­desi­a­nere og arbejdere i hoved­sta­den om en oplys­nings­ind­sats rettet mod de brede masser. Professor og sam­funds­de­ba­tør Georg Brandes selv var ikke socialist men erklæret fritænker. Dette, samt hans angreb på det bestående samfund, herunder ikke mindst de natio­nal­li­be­ra­les politik og kul­tur­for­stå­else bidrog til, at arbej­derne oplevede, at de havde fælles fjende med bran­desi­a­nerne. Den tætte relation mellem arbej­derne og bran­desi­a­nerne mani­feste­rede sig bl.a. i dannelsen af Stu­den­ter­sam­fun­det i 1882, som blev et sam­lings­sted for radikale intel­lek­tu­elle, der var i oppo­si­tion til tidens domi­ne­rende strøm­nin­ger inden for såvel kultur som samfund og som betrag­tede fol­ke­op­lys­ning som et nyttigt redskab i dette opgør (Korsgaard 1997, 249 – 51)

Senere samme år dannedes Stu­den­ter­sam­fun­dets Afte­nun­der­vis­ning for Arbejdere med pædagog og politiker Herman Trier som formand. Ideen var, at unge studenter skulle tilbyde under­vis­ning i de emner, som arbej­derne havde ytret interesse for. Udover at give arbej­derne adgang til kund­ska­ber, havde under­vis­nin­gen også et bredere sigte, nemlig at give de stu­de­rende lejlighed til at lære folket at kende og dermed nedbryde ”kaste­væ­se­net” og samtidig bekæmpe ”uvidenhed og vrøvl”. I begyn­del­sen af 1883 indkaldte Stu­den­ter­for­e­nin­gen de køben­havn­ske arbejdere til to vel­be­søgte møder, hvor Trier fremlagde formålet med afte­nun­der­vis­nin­gen. Efter mødet blev der sendt ind­sam­lings­li­ster ud til fabrikker og værk­ste­der og to uger efter vendte listerne tilbage med navnene på 1462 personer, der ønskede at deltage i under­vis­nin­gen (Beretning 1885). Det fremgår af oplys­nin­ger indsamlet i juli 1896, at der var tilmeldt 995 mænd og 559 kvinder. Anta­ge­lig­vis var stør­ste­delen af de tilmeldte kvinder ugifte, mens alder­s­spred­nin­gen blandt mændene indikerer, at gruppen har omfattet såvel gifte som ugifte. Hoved­par­ten af mændene, dvs.  godt 63 pct. var faglærte, knapt 19 pct. ikke-faglærte og 7 pct. han­dels­folk. Blandt kvinderne var syersker over­re­præ­sen­te­ret med knapt 36 pct., 12 pct. var ansat i for­ret­ning, knapt 7 pct. var fabriks­ar­bej­dere, mens tyende udgjorde godt 6 pct (Beretning 1898). Afte­nun­der­vis­nin­gen som fandt sted fra kl. 18.00 til 22.00, som oftest efter en lang arbejds­dag, omfattede såvel foredrag som under­vis­ning i almin­de­lige skolefag, som regning, skønskrift, engelsk, tysk og bogføring. 

Den voksende klas­se­be­vidst­hed, som ken­de­teg­nede 1880erne, mani­feste­rede sig i en øget selv­til­lid, som betød, at arbej­derne ikke længere var tilfredse med at være objekt for oplysning. De ønskede at spille en aktiv rolle i såvel orga­ni­se­ring af oplys­nings­til­bud­dene som i selve viden­stil­eg­nel­sen. Den nye selv­be­vidst­hed mani­feste­rede sig i en række oplys­nings­i­ni­ti­a­ti­ver iværksat af arbej­derne selv under mottoet ’Viden er magt’ et slagord, som også figu­re­rede på flere af fag­for­e­nin­ger­nes røde faner. I fag­for­e­nin­gerne orga­ni­se­rede man foredrag og debatter, som i vid udtræk­ning blev forestået af med­lem­merne selv og omhand­lede aktuelle politiske emner og fag­for­e­nings­spørgs­mål typisk med et soci­a­li­stisk per­spek­tiv. Til dette projekt kunne ikke-soci­a­li­sti­­ske fored­rags­hol­dere natur­lig­vis ikke bruges. I stedet påtog fag­for­e­nin­ger­nes egne medlemmer sig opgaven, herunder udvæl­gel­sen af de emner, som de fandt relevante (Skovmand 1949, 49).

Læse­klub­ben Karl Marx var blevet dannet i 1886 med det formål at ”samle de Par­ti­fæl­ler, som ønsker at diskutere de soci­a­li­sti­ske Prin­cip­per og de sociale Spørgsmål, for derved at skabe saa gode Betin­gel­ser som muligt for at dyg­tig­gøre sine Medlemmer til at virke i Agi­ta­tio­nen for den soci­a­li­sti­ske Sam­funds­an­sku­else” (Larsen 1982/1911). I læse­klub­ben var det lige som i Smede- og maski­n­ar­bej­der­nes Fag­for­bund primært med­lem­merne selv, som holdt oplæggene og dis­kus­sio­nerne skulle afsluttes med en reso­lu­tion. Dis­kus­sions­klub­bens erklærede formål var ikke at docere bestemte dogmer, men i stedet at fremdrage de 117 sider en sag kunne ses fra. Det blev desuden pointeret, at en livlig dis­kus­sion var vigtigere end et velformet foredrag (Larsen 1982/1911). Målet med møderne var at forvandle med­lem­merne fra passive tilhørere til aktive deltagere og vænne dem til at forholde sig kritisk til oplæggene. I slut­nin­gen af 1890erne opstod der en række til­sva­rende dis­kus­sions­klub­ber, som i 1902 sluttede sig sammen i De soci­al­de­mo­kra­ti­ske Dis­kus­sions­klub­ber, som udgav måneds­bla­det Soci­a­li­sten (Skovmand 1949, 85).

Selvom hoved­par­ten af dem, der deltog i de oven­nævnte akti­vi­te­ter, var mænd, var de fleste akti­vi­te­ter åbne for begge køn. Stu­den­ter­sam­fun­dets Afte­nun­der­vis­ning tiltrak, som det fremgår ovenfor, en ikke ube­ty­de­lig andel arbej­der­kvin­der, hvilket illu­stre­rer, at den hidtil domi­ne­rende patri­ar­kal­ske køn­si­de­o­logi var under opbrud og udfordret af en stigende mobi­li­se­ring omkring kvinders ret til at gøre sig gældende i såvel det politiske liv som på arbejds­mar­ke­det. I begge tilfælde blev uddan­nelse set som et vigtigt redskab.

I 1871 blev Kvindelig Læse­for­e­ning oprettet. Formålet var ”at bidrage til Oplys­nin­gens Fremme ved at give Kvinder, der føler Trang til aandelig Udvikling, Lejlighed til at naa denne gennem en let og billig Adgang til gode danske og til dels uden­land­ske Bøger, Tids­skrif­ter og Blade” (Hve­ne­gaard Lassen 2008, 15). Samme år blev Dansk Kvin­de­sam­fund dannet. Dansk Kvin­de­sam­fund betrag­tede uddan­nelse som et vigtigt middel til at sikre kvinder adgang til de mere attrak­tive jobs på arbejds­mar­ke­det. En af orga­ni­sa­tio­nens første ini­ti­a­ti­ver var derfor at åbne en han­dels­skole for kvinder (Lemche 1911). Senere blev der også oprettet en teg­neskole for kvinder. Dansk Kvin­de­sam­fund kæmpede også for kvinders juridiske stilling i ægte­ska­bet, og det er i den for­bin­delse inter­es­sant, at Dansk Kvin­de­sam­fund som led i denne kamp i 1906 fik overtalt Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet til at afholde en fore­læs­nings­række om fami­li­e­ret (Kvinden og Samfundet 1906), samt at Bor­ger­re­præ­sen­tant og over­rets­sag­fø­rer Hvass i 1902 på Dansk Kvin­de­sam­funds og fem andre kvin­de­for­e­nin­gers for­an­led­ning afholdt en fore­læs­nings­række om kommunale forhold (Kvinden og Samfundet 1902).

Dansk Kvin­de­sam­fund havde svært ved at tiltrække arbej­der­kvin­derne, hvilket bl.a. hang sammen med for­e­nin­gens erklærede upo­li­ti­ske karakter, som på forhånd distan­ce­rede for­e­nin­gen fra fag­be­væ­gel­sens kamp for øko­no­mi­ske og politiske ret­tig­he­der. Dette dilemma resul­te­rede i, at en udbry­der­gruppe bestående primært af arbej­der­kvin­der i 1886 dannede Kvindelig Frem­skridts­for­e­ning. For­e­nin­gen havde som sin primære mål­sæt­ning at kæmpe for arbej­der­kvin­der­nes inter­es­ser og uddanne dem i politisk og social henseende og for hendes lige­stil­ling med manden (Højgaard 1979). Både Dansk Kvin­de­sam­fund, Kvindelig Frem­skridts­for­e­ning og Kvindelig Læse­for­e­ning kom, som det vil fremgå senere, til at spille en central rolle i Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tets dannelse.

Som det fremgår, går der en lige linje fra Ulrik Greens og H.C. Ørsteds viden­ska­be­ligt baserede oplys­nings­virk­som­hed rettet mod hen­holds­vis hånd­vær­kere og en bredere offent­lig­hed til Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tets mål­sæt­ning om at gøre den viden­ska­be­ligt funderede viden til­gæn­ge­lig for et bredere publikum. Stu­den­ter­sam­fun­dets Afte­nun­der­vis­ning adskiller sig fra oven­nævnte ved at være målrettet arbej­der­klas­sen og ved at fungere som sup­ple­ment til en ofte man­gel­fuld skolegang. Hvad angår de mere politisk ori­en­te­rede oplys­nings­i­ni­ti­a­ti­ver, har flere af dem spillet en vigtig rolle både ift. opret­tel­sen af Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet og i relation til at reklamere for dets fored­rags­ræk­ker, hvilket vil blive uddybet i det følgende.

Uni­ver­si­te­tet og den folkelige oplysning

Også stats­mag­ten udviste interesse for tiltag, der kunne bidrage til udbre­del­sen af viden­ska­be­lig viden til den ikke-aka­­de­­mi­­ske del af befolk­nin­gen. Således tog kul­tus­mi­ni­ster J.C.H. Fischer i Fol­ke­tings­sam­lin­gen 1866 – 67 initiativ til at nedsætte en kom­mis­sion med det formål at undersøge mulig­he­derne for at kombinere viden­ska­be­lig og folkelig dannelse. Kom­mis­sio­nens endelige kon­klu­sion var, at der i Sorø skulle oprettes en uddan­nel­ses­in­sti­tu­tion, der skulle være ”en Vækkelses-og Under­­vis­­nings-Anstalt!”. Det blev under­stre­get, at ”Begge Formaal maa forenes men ikke sam­men­s­mel­tes ” (citeret efter Albæk 1984, 31). Forslaget mødte imid­ler­tid stærk modstand fra såvel uni­ver­si­te­tets som fra højsko­le­be­væ­gel­sens side. Dette afholdt imid­ler­tid ikke sko­le­be­sty­rer F.C. Dahl fra, i for­bin­delse med en debat i Fol­ke­tin­get i 1879, at stille et forslag om, at der på Køben­havns Uni­ver­si­tet blev oprettet et 6. fakultet, som skulle være popu­lær­vi­den­ska­be­ligt. Under­vi­serne skulle ifølge forslaget bestå af de mest frem­ra­gende fol­ke­højsko­le­læ­rere, for­fat­tere og uni­ver­si­tetslæ­rere og lagde således op til et sam­ar­bejde mellem højsko­lerne og uni­ver­si­te­tet (Rigs­dag­sti­dende, For­hand­lin­ger 1879/80 Sp. 1181). Forslaget blev da også mødt med en vis velvilje fra højsko­le­folk, som så det som en mulighed for at sikre højsko­le­be­væ­gel­sen fodfæste i København ikke mindst blandt byens voksende arbej­der­klasse. De for­skel­lige forsøg, der hidtil var gjort herpå, var alle mis­lyk­ke­des bortset fra Borups lære­an­stalt, som senere skiftede navn til Borups Højskole. For­kla­rin­gen på sidst­nævn­tes relative succes er sand­syn­lig­vis dens nedtoning af de religiøse og natio­na­li­sti­ske aspekter, som ikke gik godt i spænd med datidens soci­a­li­sti­ske strøm­nin­ger (Jensen 1982/1916). Men heller ikke forslaget om et 6. fakultet ved uni­ver­si­te­tet blev til noget.

Det var dog ikke alle, der mente, at viden­ska­ben skulle spredes uden for uni­ver­si­te­tets mure. Kon­si­sto­rium, som var domineret af ældre pro­fes­so­rer, mente at uni­ver­si­te­tets primære rolle bestod i at uddanne embeds­stan­den. En popu­la­ri­se­ring og demo­kra­ti­se­ring af adgangen til viden­ska­be­lig viden var, mente de, i modstrid med den lange tradition, som uni­ver­si­te­tet byggede på. De yngre lærer­kræf­ter mente derimod, at uni­ver­si­te­tet skulle være hjemsted for den kritiske filosofi og posi­ti­vis­men. De kri­ti­se­rede uni­ver­si­te­tet for at have isoleret sig fra samfundet og dermed svigtet sin rolle som formidler af videnskab til folket, hvilket var pro­ble­ma­tisk, da folkelig oplysning blev anset for afgørende for rea­li­se­rin­gen af demo­kra­tiet (Andersen 2007, Kjærgaard 2006).

Dannelsen af Folkeuniversitetsforeningen

Selvom det var professor i filosofi Claudius Wilkens og dermed en repræ­sen­tant for uni­ver­si­te­tet, der med sit foredrag i Stu­den­ter­for­e­nin­gen for alvor satte skub i ideen om at oprette et fol­ke­u­ni­ver­si­tet, blev det soci­a­li­sten Gerson Trier, som tog det første afgørende skridt mod ideens praktiske rea­li­se­ring. Nogle måneder efter Wilkens havde holdt sit foredrag, indkaldte Gerson Trier repræ­sen­tan­ter for hen­holds­vis Arbej­der­nes Læsesel­skab og dis­kus­sions­klub­berne Karl Marx, Frederik Engels, Ferdinand Lasalle, Frederik Dreier og ugebladet Arbej­de­ren til møde om dannelse af et fol­ke­u­ni­ver­si­tet. Mødet fandt sted den 25. marts 1897 og alle bortset fra dis­kus­sions­klub­ben Ferdinand Lasalle mødte op (Persson 1998, 21).

Den 13. april 1898 blev Fol­ke­u­ni­ver­si­tets­for­e­nin­gen stiftet i København med tøjhus­ar­bej­der L.P. Hansen, fra Arbej­der­nes Læseklub som formand. Ildsjælen var dog fortsat Gerson Trier (Protokol 1897 – 98, Persson 1998, 25). I alt 28 for­e­nin­ger var indbudt til det stiftende møde. Udover de oprin­de­lig otte, blev yder­li­gere 20 for­e­nin­ger inviteret, herunder bl.a. Kvindelig Frem­skridts­for­e­ning, Dansk Kvin­de­sam­fund, Kvin­de­ligt Læsesel­skab, Stu­den­ter­sam­fun­det, For­e­nin­gen til Fol­ke­op­lys­nin­gens fremme og en række aka­de­mi­ske for­e­nin­ger (Persson 1998, 24).

På Fol­ke­u­ni­ver­si­tets­for­e­nin­gens for­ret­nings­ud­valgs­møde den 12. maj 1898 blev det besluttet, at der skulle tages kontakt til uni­ver­si­te­tet med en opfor­dring til at nedsatte et udvalg, som skulle diskutere, hvordan tanken om en uni­ver­si­tets­ud­vi­delse bedst kunne iværk­sæt­tes. Sagen blev ikke forelagt kon­si­sto­rium, men derimod den aka­de­mi­ske lærer­for­sam­ling på et møde den 26. maj, og Fol­ke­u­ni­ver­si­tets­for­e­nin­gens for­ret­nings­ud­valg modtog den 10. juni et mundtligt svar fra professor Kristian Erslev, hvor han rede­gjorde for planerne om dannelsen af et lærerråd, som skulle være ansvarlig for fol­ke­u­ni­ver­si­te­tets under­vis­ning. Lærer­rå­det skulle stå for udpeg­nin­gen af lærer­kræf­ter, udforme ret­nings­linjerne for under­vis­nin­gen, ansøge om økonomisk støtte til projektet samt tage sig af hen­ven­del­ser til offentligheden.

Allerede den 26. september blev der indsendt en ansøgning til mini­ste­riet om et stat­stilskud på 2000 kr. for 1898 begrundet med ønsket om ” her i Landet at fremme udvik­lin­gen af et oplys­nings­fo­re­ta­gende i lighed med den engelske Uni­ver­sity Extension” Til­skud­det blev bevilget. Ligesom Wilkens ønskede også Erslev, at Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet fik fodfæste i provinsen og søgte med dette for øje at inddrage højsko­le­be­væ­gel­sen i arbejdet. Den 11. oktober 1898 blev der afholdt et møde mellem repræ­sen­tan­ter for Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet og højsko­le­be­væ­gel­sen på Køben­havns Uni­ver­si­tet, hvor sam­ar­bej­det blev kon­fir­me­ret (Olesen 1998, 16 – 17). Det lykkedes, at få ledende højsko­le­folk som Ludvig Schrøder, Poul la Cour og Jacob Appel til at holde foredrag i Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tets regi i de første år (Olsen 16 – 17, Kjærgaard 2006, 371). Men som det vil fremgå senere, holdt denne alliance ikke i længden, dertil var for­skel­lene mellem det posi­ti­vi­sti­ske viden­skabsi­deal og højsko­ler­nes dyrkelse af det folkelige og natio­nal­ro­man­tik­ken for store.

En ”apolitisk” forening?

Som det er fremgået, var dannelsen af Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet baseret på et sam­ar­bejde mellem for­skel­lige bevæ­gel­ser, der hver især repræ­sen­te­rede for­skel­lige syn på indhold og formål med oplys­nings­ind­sat­sen. Mod­sæt­nin­gerne sprang da også hurtigt ud i lys lue. Den første alvorlige konflikt opstod i 1902, hvor Vilhelm Rasmussen, cand.mag. og pædagog i sin fore­læs­nings­række om Darwins udvik­lings­lære havde ”strejfet dennes Forhold til Bibelens Ska­bel­ses­lære” (Wilkens 1924, 27). Det resul­te­rede i en klage til Uni­ver­si­tets­ud­val­get. En yder­li­gere anledning til konflikt var en tale, som G. Brandes havde holdt i Sorø (Brandes 1987), hvori han antydede en for­bin­delse mellem Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet og Stu­den­ter­sam­fun­det. Dette blev i pressen udlagt på en måde, som fik højsko­le­for­stan­der Jacob Appel til at erklære, at han ikke længere ønskede at være til­knyt­tet Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet (Wilkens 1924, 27). Uni­ver­si­tets­ud­val­get reagerede ved den 2. oktober 1902 at udsende en erklæring under over­skrif­ten Fol­ke­højskole og Fol­ke­u­ni­ver­si­tet, som var under­skre­vet af Udvalget for folkelig Uni­ver­si­tets­un­der­vis­ning. Erklæ­rin­gen fastslog, at der ikke var belæg for pressens udlægning af Brandes tale. Samtidig benyttede udvalget lej­lig­he­den til at præcisere for­skel­lig­he­derne mellem de to undervisningsinstitutioner:

Mellem Fol­ke­højsko­lens og Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tets Under­vis­ning bestaar der en prin­ci­piel Forskel. Fol­ke­højsko­len til­stræ­ber ikke alene at udvide sine Elevers Horizont og bibringe dem positive Kund­ska­ber; dens Formaal er tillige gennem Under­vis­nin­gen at virke for en bestemt kristelig Livsan­sku­else. Dette sidste Formaal ligger den folkelige Uni­ver­si­tets­un­der­vis­ning fjernt; dens Opgave er ene og alene at gøre Viden­ska­bens Resul­ta­ter og Methoder bekendte for videre Krese (Wilkens 1924,28).

Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tets for­måls­pa­ra­graf­fer § 4 og § 5 under­stre­gede, at under­vis­nin­gens indhold skulle forholde sig neutralt i såvel religiøse som politiske spørgsmål og alene hvile på et viden­ska­be­ligt grundlag (Persson 1998, 84). Både Vilhelm Rasmussen og Gerson Trier støttede bestem­mel­sen til trods for at først­nævnte, som bekendt var kommet i konflikt med paragraf § 4 i for­bin­delse med fored­ra­get om Darwin. Gerson Trier, havde fra starten advaret mod, at Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet blev brugt som agi­ta­tions­mid­del for arbej­der­be­væ­gel­sen. Han var til gengæld optaget af, hvordan FUF kunne imø­de­komme de allerdår­ligst stillede arbej­de­res behov. Han tog bl.a. initiativ til en gratis fore­læs­nings­række for arbejds­løse køben­hav­nere om emner, som særligt kunne være til gavn og praktisk nytte for denne gruppe (Persson 1998, 28,58, Albeck 1984, 119 – 126).

At sam­ar­bej­det mellem grundtvi­gi­a­nerne og Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet fra starten var anstrengt, kan ikke undre eftersom den domi­ne­rende holdning blandt grundtvi­gi­a­nerne var, at viden­ska­be­lig­hed ikke var befor­drende for den folkelige dannelse (Hjer­mits­lev 2017). Arbej­der­be­væ­gel­sen derimod, så viden­ska­ben og især natur­vi­den­ska­ben som en for­bunds­fælle i kampen mod det bestående (Finnemann 1985, 72, 82,121, Wilkens 1924, 5). Bestem­mel­sen om, at under­vis­nin­gen skulle være apolitisk førte også til konflikt med de mere revo­lu­tio­nære soci­a­li­sti­ske kræfter om hvem, der skulle have ret til at undervise i hvad. Således blev der fra arbej­der­side pro­teste­ret over professor i statskund­skab Harald Wester­gaards fore­læs­nin­ger om Marx’s øko­no­mi­ske teori (Persson 1998, 83 – 85, Albeck 1984, 196 – 200). På et dele­ge­ret­møde i 1902 bad Maskin­s­ned­ker­nes forbund om i stedet at få soci­al­de­mo­kra­ten Nic. Petersen som under­vi­ser (Skovmand 1949, 100), men Uni­ver­si­tets­ud­val­get ville ikke uden videre anerkende Petersens viden­ska­be­lige kva­li­fi­ka­tio­ner (Olesen 1998,19).

De mest populære emner fordelt på de tre udvalgte målgrupper

Til­slut­nin­gen til Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet var fra starten bemær­kel­ses­vær­dig høj i såvel provinsen som København. Efter to år var der oprettet 53 for­e­nin­ger udenfor København, som i 1900/01 afholdt 61 fore­læs­nings­ræk­ker (Persson 1998, 75).

Fol­ke­u­ni­ver­si­tets­for­e­nin­gen for København har lavet en opgørelse over antallet af deltagere i fore­læs­nings­ræk­kerne for perioden 1899 – 1908 fordelt på erhverv og køn samt opgjort på følgende seks grupper: arbej­der­klasse, han­dels­stand, stu­de­rende og lærer­ver­de­nen, embeds­mænd og liberale erhverv, unavn­gi­ven gruppe samt en gruppe kaldet for­sør­gede (Års­be­ret­ning X). Af opgø­rel­sen fremgår det, at mandlige arbejdere lige fra starten har udgjort den største gruppe. I 1899, da de første fore­læs­nings­ræk­ker begyndte i februar måned, tegnede denne gruppe sig for 36,4 pct. af de i alt 1121 tilhørere. Her var smede- og maski­n­ar­bej­dere, snedkere og typo­gra­fer, de der oftest deltog i under­vis­nin­gen. Visse år mødte også arbejds­mæn­dene talstærkt op. Arbej­der­kvin­derne var til gengæld kraftigt under­re­præ­sen­te­rede og udgjorde kun 3,1 pct. Samlet set tegnede kvinderne sig imid­ler­tid for 30,3 pct. af til­hø­rerne, hvoraf gruppen af for­sør­gede udgjorde næsten halvdelen[1].

Andelen af tilhørere fra arbej­der­klas­sen nåede et høj­de­punkt i 1900 – 1901, hvor den for mændenes ved­kom­mende nåede op på 56 pct af de i alt 1168 deltagere, heraf var en tredjedel arbejds­mænd. Arbej­der­kvin­der­nes andel var til gengæld faldet til 1,5 pct. (Års­be­ret­ning III).

I forhold til at udbrede kend­ska­bet til Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tets tilbud spillede kol­lek­tive med­lem­ska­ber en ikke uvæ­sent­lig rolle. Mange af med­lem­sor­ga­ni­sa­tio­nerne gjorde en stor indsats for at oplyse om Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tets akti­vi­te­ter dels via artikler i med­lems­bla­dene og dels ved at invitere repræ­sen­tan­ter fra Fol­ke­u­ni­ver­si­tets­for­e­nin­gen samt under­vi­sere til at komme og fortælle om de pro­gram­satte akti­vi­te­ter. Dertil kom, at et kol­lek­tivt med­lem­skab betød, at den pågæl­dende forenings medlemmer fik fored­ra­gene til reduceret pris (Wilkens 1924). De for­skel­lige arbejder- og kvin­de­or­ga­ni­sa­tio­ners støtte og aktive indsats for at udbrede kend­ska­bet til Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tets akti­vi­te­ter er sand­syn­lig­vis en af for­kla­rin­gerne på, at den køben­havn­ske arbej­der­klasse, i mod­sæt­ning til hvad der var tilfældet i England, var ivrige brugere af Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tets tilbud. En anden for­kla­ring kan være, at under­vis­nin­gen ikke som i den engelske extension-bevægelse var lagt an på efter­føl­gende aflæg­gelse af eksamen og dermed ikke var underlagt samme strenge aka­de­mi­ske krav (Trier 1898, Rowbotham 1981, Lawrie 2014).

I løbet af de første 10 år var antallet af med­lem­s­for­e­nin­ger i Køben­havns Fol­ke­op­lys­nings­for­e­ning  vokset fra de oprin­de­lige 22 til 79. Heraf udgjorde fag­for­e­nin­gerne knapt fire femtedele. Med­lem­skred­sen omfattede desuden syv kvin­de­for­e­nin­ger herunder to kvin­de­fag­for­e­nin­ger, nemlig De kvin­de­lige Her­re­skræd­de­res Fag­for­e­ning, som blev medlem i 1901 og Køben­havns Tje­ne­stepi­ge­for­e­ning, som meldte sig ind i 1905 (Års­be­ret­ning III og VII). De kvin­de­lige Her­re­skræd­de­res Fag­for­e­ning invi­te­rede både i 1905 og 1908 Gerson Trier og C.L. Wilkens til at komme og fortælle om Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tets akti­vi­te­ter. Også Køben­havns Kom­mu­ne­læ­re­rin­de­for­e­ning og Dansk Kvin­de­sam­fund spillede en vigtig rolle i udbre­del­sen af kend­ska­bet til Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tets akti­vi­te­ter. F.eks. publi­ce­rede Henny For­chham­mer, der som repræ­sen­tant for Dansk Kvin­de­sam­fund i 1898 var blevet valgt ind i besty­rel­sen som eneste kvin­de­ligt medlem (Protokol 1898), en række artikler i Dansk Kvin­de­sam­funds blad, Kvinden og Samfundet. Her rede­gjorde hun for de prin­cip­per, der lå bag Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet, herunder den bag­ved­lig­gende viden­ska­be­lige metode, men under­stre­gede samtidig, at skønt indholdet var viden­ska­be­ligt, blev der i for­mid­lin­gen lagt ”Vægt paa en saadan Klarhed og Ansku­e­lig­hed i Formen, at der ikke behøvedes andre For­ud­sæt­nin­ger hos Til­hø­rerne end dem, vor Fol­ke­skole giver” (For­chham­mer 1899). Hun påpegede, at det danske fol­ke­u­ni­ver­si­tet modsat den engelske extension-bevægelse ikke omfattede skrift­lige opgaver, som blev rettet af fored­rags­hol­derne (se Rowbotham 1981) og udtrykte ønske om, at Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet i fremtiden ville forsøge sig med dette (For­chham­mer 1899). Efter dannelsen af Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet fulgte hun op med oplys­nin­ger om de fore­læs­nings­ræk­ker, man kunne følge og opfor­drede Dansk Kvin­de­sam­funds medlemmer til indi­vi­du­elt at melde sig ind i Fol­ke­u­ni­ver­si­tets­for­e­nin­gen (Kvinden og Samfundet, 1902).

Det var, som nævnt, Fol­ke­u­ni­ver­si­tets­ud­val­get, der som repræ­sen­tant for de uni­ver­si­tetsan­satte lærere, sam­men­satte pro­gram­met for fored­rags­ræk­kerne, men med­lem­s­for­e­nin­ger og inter­es­se­rede deltagere blev opfordret til at komme med forslag. Der var tale om et bredt spektrum af emner, som er opgjort i følgende kate­go­rier: historie, natur­vi­den­skab, sam­funds­vi­den­skab, lit­te­ra­tur­vi­den­skab og kunst og andet åndsliv (Wilkens 1924). I de første 10 år var det især de natur­vi­den­ska­be­lige emner som var populære. De tegnede sig for 49 ud af 104 fore­læs­nings­ræk­ker. En sam­men­tæl­ling af de regi­stre­rede tilhørere i perioden 1899 – 1908 viser, at der inden for kate­go­rien fysik og teknik var i alt 3108 tilhørere fordelt på 13 for­skel­lige emner, hvor professor Martin Knudsens fored­rags­række om ”Love for den elek­tri­ske strøm. Elek­tri­ske enheder”, afholdt på den Poly­tek­ni­ske lære­an­stalt havde så mange deltagere, at fored­rags­ræk­ken straks måtte dubleres. Det samme var tilfældet med dr. Phil. Kristine Meyers foredrag om radium og radio­ak­tive stoffer. For­kla­rin­gen på den over­væl­dende interesse for de natur­vi­den­ska­be­lige fored­rags­ræk­ker er sand­syn­lig­vis, at det køben­havn­ske samfund omkring 1900 var ved at blive elek­tri­fi­ce­ret samtidig med, at arbejdet blev meka­ni­se­ret på mange arbejds­plad­ser (Års­be­ret­ning I,3 og VI,14).

Af andre populære fored­rags­ræk­ker kan nævnes ”Musikken og musik­li­vet i Danmark før 1800” og ”Musikken i Danmark efter 1800.” Disse foredrag var især populære blandt de for­sør­gede kvinder. Fored­rags­hol­de­ren var i begge tilfælde pianist og musik­hi­sto­ri­ker Hortense Panum. Hun udgjorde sammen med Kristine Meyer de to eneste kvin­de­lige fored­rags­hol­dere i perioden. 

Når man ser på mænds og kvinders valg af emner, er det bemær­kel­ses­vær­digt, at kvin­der­nes fore­trukne emner i de første 10 år var fore­læs­nings­ræk­ker indenfor det natur­vi­den­ska­be­lige område. Det gjaldt især Magister Kirsten Meyers række om Radium og radio­ak­tive stoffer og Dr. phil. V. Madsens række om Jordens udvik­lings­hi­sto­rie. Disse fore­læs­nin­ger blev især søgt af lære­rin­der og for­sør­gede kvinder, men også professor Høffdings fore­læs­nin­ger om human etik var populære blandt kvinderne (Års­be­ret­ning IV, VI og X). Blandt gruppen af faglærte hånd­vær­kere var det især foredrag om de nye elek­tri­ske indret­nin­ger og andre teknisk-natur­vi­­den­ska­­be­lige emner, som var populære. Men også sam­funds­re­la­te­rede emner som Karl Marx’ teorier og Det pro­duk­tive Arbejde var der interesse for (Års­be­ret­ning I, IV og V). 

Som det er fremgået ovenfor, formåede Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet i København i de første 10 år at tiltrække to grupper, som ikke tidligere i væsent­ligt omfang havde haft adgang til viden­ska­be­ligt funderede fore­læs­nings­ræk­ker, nemlig de mandlige arbejdere og de for­sør­gede kvinder. Begge grupper udviste stor interesse for de natur­vi­den­ska­be­ligt ori­en­te­rede fore­læs­nings­ræk­ker. Til gengæld var andelen af arbej­der­kvin­der lav til trods for en ihærdig oplys­nings­ind­sats fra såvel kvin­de­or­ga­ni­sa­tio­ner­nes og kvin­de­fag­for­e­nin­ger­nes side. 

Kon­klu­sion

I analysen af Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet i København er der især to forhold, som falder i øjnene. Det første er, at de insti­tu­tio­ner og bevæ­gel­ser, som stod bag opret­tel­sen, repræ­sen­te­rede ide­o­lo­gier, som på en række punkter var i konflikt med hinanden. Dette resul­te­rede i flere episoder, hvor uenig­he­der om indhold og valg af under­vi­sere førte til kon­tro­ver­ser mellem deltagere og Fol­ke­u­ni­ver­si­tets­ud­val­get. Når kon­flik­terne trods alt ikke var mere talrige, er for­kla­rin­gen, at der var konsensus om det over­ord­nede projekt, nemlig at viden­ska­be­lig viden skulle gøres til­gæn­ge­lig også for ikke-aka­­de­­mi­kere. Selvom Fol­ke­u­ni­ver­si­tets­ud­val­get fra begyn­del­sen havde ønsket et tæt sam­ar­bejde med grundtvi­gi­a­nerne, endte Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet med at lægge afstand til dem med den begrun­delse, at det posi­ti­vi­sti­ske viden­skabsi­deal, som Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet byggede på, var ufor­e­ne­ligt med grundtvi­gi­a­ner­nes ønske om at kombinere oplysning og vækkelse. Arbej­der­klas­sen og dens repræ­sen­tan­ter havde til gengæld ingen problemer med at acceptere det posi­ti­vi­sti­ske viden­skabsi­deal og betrag­tede denne form for viden som nyttig i kampen for en for­bed­ring af arbej­der­klas­sens leve­vil­kår. Når arbej­derne oppo­ne­rede mod Wester­gaards fore­læs­nin­ger om Karl Marx, gik kritikken ikke på, at fore­læ­se­ren ikke selv var marxist, men på, at han ikke var i stand til at formidle Marx’s teori på en måde, så arbej­derne blev klogere på denne.

Den anden ting, som springer i øjnene er, at det i stort omfang lykkedes at tiltrække grupper, som ellers ikke havde adgang til boglig uddan­nelse ud over fol­ke­sko­le­ni­veau. At mænd fra arbej­der­klas­sen i 1900 – 1901 udgjorde over halvdelen af de køben­havn­ske deltagere, er bemær­kel­ses­vær­digt også set i forhold til det engelske for­bil­lede. Selvom den engelske extension-bevægelse gjorde et stort arbejde for at få arbej­der­klas­sen til at deltage i fore­læs­nin­gerne, lykkedes det kun i ringe omfang. For­kla­rin­gen på, at det gik ander­le­des for Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet i København, er sand­syn­lig­vis, at en række af de orga­ni­sa­tio­ner, som havde stået bag opret­tel­sen af oplys­nings­i­ni­ti­a­ti­ver rettet mod arbejdere, og som i visse tilfælde var oprettede af arbej­derne selv, deltog aktivt i dannelsen af Folkeuniversitetet.

Blandt kvinderne udgjorde lære­rin­derne og de for­sør­gede kvinder hoved­par­ten, hvorimod kun få arbej­der­kvin­der deltog i Fol­ke­u­ni­ver­si­tets akti­vi­te­ter. Dette svarer til erfa­rin­gerne fra den engelske extension-bevægelse, hvor bl.a. lære­rin­der udgjorde en anseelig del af del­ta­gerne (se Lawrie 2014). For Køben­havns ved­kom­mende er den ringe del­ta­gelse fra arbej­der­kvin­der­nes side slående i betragt­ning af, at de køben­havn­ske arbej­der­kvin­der udgjorde 1/3 af del­ta­gerne i Stu­den­ter­for­e­nin­gens Afte­nun­der­vis­ning.  Muligvis er for­kla­rin­gen, at ufaglærte mænd og kvinder var mere inter­es­se­rede i at tilegne sig grund­læg­gende sko­le­kund­ska­ber end i oplysende foredrag. Denne hypotese under­byg­ges af, at det for Stu­den­ter­for­e­nin­gens Afte­nun­der­vis­ning for Arbejdere især var under­vis­nin­gen i grund­læg­gende skolefag som var populære, hvorimod til­slut­nin­gen til fored­ra­gene fra såvel arbej­der­kvin­der­nes som –mændenes side var langt mindre. 

Lit­te­ra­tur­li­ste

Albeck, G. (1984). Uni­ver­si­te­tet og folk – bidrag til Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tets historie, København: Gyldendal

Andersen, C. (2007). For arbej­de­ren, uni­ver­si­te­tet og viden­ska­ben – Gerson Trier og Kristian Erslev i Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet 1898 – 1918. Slagmark – Tids­skrift for ide­hi­sto­rie, 50,  https://​doi​.org/​1​0​.​7​1​4​6​/​s​l​.​v​0​i​5​0​.​422

Brandes, G. (1987) [1902]. Tale i Sorø. I Brandes G. Udvalgte skrifter bd. 9. Tiderne Skifter

Beretning om Stu­den­ter­sam­fun­dets Afte­nun­der­vis­ning for Arbejdere Januar 1883 – Maj 1884- 1885. Trykt hos Nielsen og Lydiche 1885

Beretning om Stu­den­ter­sam­fun­dets Afte­nun­der­vis­ning for Arbejdere Maj 1889 – Maj 1898. Trykt hos O.C. Olsen & CO 1898.

Finnemann, N. O. (1985). I bro­der­ska­bets Aand: den soci­al­de­mo­kra­ti­ske arbej­der­be­væ­gel­ses idéhi­sto­rie 1871 – 1977. Kbh.: Gyldendal.

Fol­ke­u­ni­ver­si­tets­for­e­nin­gen i København: Års­be­ret­nin­ger I‑X, (1899 – 1908)

For­chham­mer, H. (1899. Fol­ke­u­ni­ver­si­tets­be­væ­gel­sen. Kvinden og Samfundet, årgang 15, nr. 1

Grundtvig, N. F. S (1968) [1838]. Skolen for livet og Academiet i Soer. In K. E. Bugge (ed.) Grundtvigs sko­le­ver­den i tekster og udkast,Bind II. København: Gads Forlag

Hjer­mits­lev, H.H. (2017). Lys over landet, men hvilket lys? Om videnskab og dannelse i kul­tur­kam­pen mellem grundtvi­gi­a­nisme og bran­desi­a­nisme omkring år 1900. In Katrine Frøkjær Baunvig & Michael Schelde (ed.) Den gode den onde: Om grundtvi­gi­a­ni­ster og bran­dit­ter, Eksi­sten­sen, København

Hve­ne­gaard – Larsen, H. (2008): Et andet hjem: Kvindelig Læse­for­e­nings historie 1872 – 1962. København: KB og Tusculanum

Højgaard Lis. (1979): Bidrag til den danske kvin­de­be­væ­gel­ses historie 1870 – 1900, København: Akademisk Forlag.

Jensen, O. B. (1982) [1916]. Byen og bon­de­højsko­len. Fremad nr. 3, 1916. Optrykt i G. Agger & A. Gemsøe (ed.), Arbej­der­kul­tur 1870 – 1924. Holte: Medusa.

Kjærgaard, P.C. (2006). Popu­lær­vi­den­skab og fol­ke­op­lys­ning. In P. C. Kjærgaard (ed.):  Lys over landet 1850 – 1920. Dansk Natur­vi­den­skabs Historie, vol. 3. Aarhus Uni­ver­si­tets­for­lag: Aarhus

Korsgaard, O. (2004). Kampen om folket. København: Gyldendal.

Korsgaard, O. (1997). Kampen om lyset: dansk vok­senop­lys­ning gennem 500 år. Kbh.: Gyldendal.

Kvinden og Samfundet. (1902). Fra Kredsene. Årgang 18, nr. 21, 1902

Kvinden og Samfundet. (1906). Fra uge til uge. Årgang 22, nr. 1 1906

Lawrie A. (2014): The Uni­ver­sity Extension Movement. Palgrave Macmillan: London. https://​doi​.org/​1​0​.​1​0​5​7​/​9​7​8​1​1​3​7​3​0​9​1​1​2_4

Larsen, H. P. (1982) [1911]. Hvorledes der holdes Foredrag i “Dis­kus­sions­klub­ben Karl Marx”. Optrykt i G. Agger and A. Gemsøe (ed), Arbej­der­kul­tur 1870 – 1924 Holte: Medusa.

Lemche, G. (1911): Dansk Kvin­de­sam­funds Historie gennem 40 Aar. København: Dansk Kvindesamfund.

Olesen, J. E. (1998): ”Kristian Erslev og Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet ”, i H. Vejleskov m.fl.(ed.) Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet: Glimt fra tiden 1898 – 1998. København: Danmarks Pæda­go­gi­ske Bibliotek

Persson, B.T. (1998): Alle have adgang. Fol­ke­u­ni­ver­si­tetsvirk­som­he­den i København gennem 100 år. København: J.H. Schultz

Pio, L. (1871): Soci­a­lis­men i dens forhold til Historien. Soci­a­li­sti­ske Blade i tvangfri Hefter. Udgivne af en Arbejder, København: Immanuel Rée’s Forlag

Protokol for for­hand­lin­gerne i Udvalget for Uni­ver­si­tets­ud­vi­del­sen 1897 – 1898

Rigs­dag­sti­dende, For­hand­lin­ger 32. ordent­lige samling 1879/80 Sp. 1181

Rowbotham, S. (1981). Travelers in a strange country: responses of the Extension Movement – 1873 – 1910, History Workshop nr. 12 pp 62 – 95

Skovmand, R. (1949) Lys over landet. Træk af arbej­dero­p­lys­nin­gens historie i Danmark. København: Arbej­der­nes Oplysningsforbund

Trier, G. (1898). Fol­ke­u­ni­ver­si­te­tet. Uni­ver­sity Extension Dansk Tids­skrift, p 556 – 567

Wilkens, C.L (1896). Uni­ver­si­tet og Fol­ke­dan­nelse (Uni­ver­sity Extention). Foredrag holdt i Stu­den­ter­sam­fun­det den 14de Februar 1896. København: I. Cohens Bogtrykkerier.

Wilkens, C.L (1924).  Folkelig Uni­ver­si­tets­un­der­vis­ning. Oversigt over virk­som­he­den 1899 – 1923. København: S.L. Møllers Bogtrykkeri.


  1. Sidst­nævnte gruppe kunne prin­ci­pi­elt set godt omfatte kvinder, der tilhørte arbej­der­klas­sen, men har sand­syn­lig­vis været domineret af kvinder fra småborger- og mel­lem­la­get. Der har sand­syn­lig­vis både været tale om unge kvinder, der stadig boede hjemme og gifte kvinder.
  • cand.mag. i historie, pen­sio­ne­ret. Tidligere arkivar på Arbej­der­mu­seet og Arbej­der­be­væ­gel­sens bibliotek og arkiv og viden­ska­be­lig assistent på DPU. 
  • lektor, ph.d. Aarhus Uni­ver­si­tet, DPU