Ure­ger­lige kroppe og trodsige sind. Isolation af anbragte piger og kvinder

Artiklen sætter fokus på brug af iso­la­tions­cel­ler som en særlig form for kønnet insti­tu­tio­nel vold på pige- og kvin­de­hjem under børne- og ånds­svage­forsor­gen i begyn­del­sen af det 20. århund­rede. Med empirisk udgangs­punkt i Vejstrup Pigehjem og Kvin­de­hjem­met Sprogø under­sø­ger vi 1) hvilke affekter, der klæbede til de unge kvinder, og hvordan disse affekter påvirkede med­ar­bej­der­nes brug af cel­lei­so­la­tion, samt 2) hvordan brugen af isolation blev erfaret af de unge kvinder selv. Artiklen argu­men­te­rer for, at cel­le­an­brin­gel­ser kan forstås som en disci­pli­ne­rings­form tæt forbundet med afsky for ”løsagtige” piger og kvinder, som nogle der både skulle reddes og renses. Samtidig viser artiklen, at de ansatte anså brugen af cellerne som en nødvendig del af pigernes opdra­gelse, mens tidligere anbragte stadig kæmper med følgerne i dag. Samlet set gør artiklen op med en frem­her­skende opfat­telse af cel­le­an­brin­gel­ser som en mildere form for straf end slag. 

Ind­led­ning

I bogen Opdra­gel­ses­lære fra 1920 advarede Holten Lützhöft mod fælles under­vis­ning af piger og drenge i skolen med hen­vis­ning til de van­ske­lig­he­der, der ville opstå i relation til straf. Pigerne skulle nemlig ikke behandles med samme strenghed som drengene, da de var ”mere sensible og lettere at skræmme” (Larsen 2020). Fore­stil­lin­gen om kønnenes for­skel­lige mod­ta­ge­lig­hed over for straf kom også til udtryk under bør­ne­forsor­gen. Da staten overtog ansvaret for anbragte børn i 1905, blev det ved lov ind­skær­pet, at alle børn og unge måtte udsættes for ”almin­de­lig hustugt”, som var at give en lussing med flad hånd eller ”ganske få slag”. Unge piger over 16 år skulle imid­ler­tid beskyttes mod ”legemlig revselse” og måtte kun und­ta­gel­ses­vist straffes med spanskrør (Kragh, Jensen & Rasmussen 2015). Det betød dog ikke, at piger forblev ustraf­fede. Som et alter­na­tiv til den kor­por­lige straf, blev der på flere børnehjem etableret iso­la­tions­cel­ler. Et lignende mønster ses under ånds­svage­forsor­gen. I 1960 udsendte Statens Ånds­svage­forsorg en skrivelse til alle insti­tu­tio­ner, hvor det blev ind­skær­pet, at det var ”forbudt under nogen form at slå patienter”. Til gengæld var der ingen regu­le­ring af den udbredte brug af isolation og fastspæn­ding. Først i 1978 blev brugen af isolation og spæn­de­trø­jer præ­ci­se­ret ved lov, og skulle herefter ind­be­ret­tes (Jensen & Kragh 2020).

Samtidens fore­stil­lin­ger om isolation som et mildere alter­na­tiv til slag, og dermed en mindre alvorlig form for straf, betød at piger og kvinder blev udsat for isolation i højere grad end drenge og mænd, som omvendt er blevet udsat for flere slag af for­skel­lig art end piger og kvinder. Fore­stil­lin­gen synes samtidig at gå igen i den histo­ri­ske forskning om børne- og ånds­svage­forsorg, som især har fokuseret på brugen af legemlig revselse (Gejl 1967, Jacobsen 1989, Bryderup 2005, Rytter 2011, Kragh, Jensen og Rasmussen 2015, Petersen m.fl. 2022). Tendensen skinner også igennem i bestræ­bel­serne på at gøre op med fortidens insti­tu­tio­nelle overgreb. I en dansk sam­men­hæng har opgøret især været centreret om God­havns­dren­ge­nes kamp for en officiel und­skyld­ning og dermed også de afstraf­fel­ses­for­mer, som var domi­ne­rende på dren­ge­hjem. Denne vægtning har haft betydning for tidligere anbragtes egne vur­de­rin­ger af den insti­tu­tio­nelle vold, de har oplevet. Det er således ikke usæd­van­ligt, at tidligere anbragte kvinder fortæller om langvarig isolation i celler for herefter at indskyde, at det jo ikke var lige så slemt som for drengene fra Godhavn. Util­sig­tet har det store fokus på fysisk straf således været med til at skubbe kvin­der­nes særegne historie og lidelser i bag­grun­den (Jensen 2022). Endelig har det kønslige bias betydning for den fortsatte praksis. Hvor der i dag er konsensus om, at fysisk vold, som lussinger og slag med spanskrør, er ille­gi­time opdra­gel­ses­mid­ler, er isolation stadig udbredte prak­sis­ser i danske insti­tu­tio­ner (Smith 2011).

Med denne artikel vil vi vise, at det er forfejlet at sam­men­ligne slag og isolation og forstå sidst­nævnte som en ’mildere’ variant af insti­tu­tio­nel vold. I stedet vil vi undersøge 1) hvilke affekter, der klæbede til de unge kvinder, og hvordan disse affekter påvirkede med­ar­bej­der­nes brug af cel­lei­so­la­tion, samt 2) hvordan brugen af isolation blev erfaret af de unge kvinder selv.

I det følgende vil vi præ­sen­tere Vejstrup og Sprogø og vores for­stå­else af insti­tu­tio­nel vold og betyd­nin­gen af affekt. Herefter vil vi ved hjælp af arkiv­ma­te­ri­ale undersøge, hvordan brugen af isolation hænger sammen med den afsky, der synes at klæbe til anbragte piger og kvinder. I sidste halvdel af artiklen fokuserer vi på de anbragtes egne ople­vel­ser af cel­lei­so­la­tion. I kon­klu­sio­nen gør vi op med for­stå­el­sen af isolation som en mild form for straf.

Vejstrup og Sprogø: To insti­tu­tio­ner og deres kontekst

Empirisk tager vi afsæt i arkiv­stu­dier fra de danske insti­tu­tio­ner pige­hjem­met Vejstrup (1908 – 1940) og kvin­de­hjem­met Sprogø (1923 – 1961).[1] Desuden supplerer vi sidst i artiklen med kil­de­ma­te­ri­ale fra det danske pigehjem Kvindely og fra Bjerketun, som var en norsk parallel til Vejstrup Pigehjem.

Vejstrup var den første statslige ung­doms­in­sti­tu­tion for piger. Opret­tel­sen skete i for­bin­delse med Danmarks børnelov i 1905, hvor det blev vedtaget, at børn og unge, som havde begået kri­mi­na­li­tet, ikke skulle sættes i fængsel, men i stedet på opdra­gel­ses­an­stalt. Det var imid­ler­tid ikke kun på grund af kri­mi­nelle hand­lin­ger, at unge piger blev anbragt på Vejstrup. Piger kunne også anbringes, hvis de blev vurderet til at have ”en særdeles vanskelig Karakter” eller at være ”sædeligt fordærvet” (Larsen 2020).

Kvin­de­hjem­met Sprogø blev oprettet i 1923 som en filial under De Kellerske Anstalter og var beregnet til såkaldt ”lettere åndssvage” og ”erotisk abnorme” kvinder. Ifølge anstal­tens overlæge havde kvin­der­nes uhæmmede seksu­a­li­tet alvorlige kon­se­kven­ser for samfundet i form af social uorden, spredning af køns­syg­domme og uægte bar­ne­føds­ler. Da race­hy­giej­ni­ske teorier slog igennem i løbet af 1920’erne blev bekym­rin­gerne yderlig skærpet med frygten for, at kvinderne ville sprede deres dårlige arveanlæg (Kirkebæk 2004; Jensen & Smed 2024).

Mange af de piger og kvinder, der var anbragt på Vejstrup og Sprogø, kom fra andre insti­tu­tio­ner. Inden for bør­ne­forsor­gen fandt der en løbende udskil­lelse sted, hvor de van­ske­lig­ste børn blev overført fra børnehjem til opdra­gel­ses­hjem som Vejstrup. Men også her kunne nogle opfattes som for van­ske­lige. Da diagnosen ”moralsk åndssvag” vandt udbre­delse, fandt man imid­ler­tid en mulig for­kla­ring på, hvorfor nogle af pigerne trods opdra­gelse og vej­led­ning blev ved med at udvise en uac­cep­ta­bel adfærd. Samtidig var ånds­sva­ge­læ­gerne ivrige efter at iden­ti­fi­cere de lettere åndssvage unge kvinder, som de fandt allermest farlige. Desuden var der et politisk ønske om, at nogle af de mest ”for­dær­vede” unge kvinder fra bør­ne­forsor­gen skulle forblive anbragte, også efter de blev myndige. Herved opstod et sam­ar­bejde, hvor ånds­sva­ge­læ­ger besøgte pige­hjem­mene for at gen­nem­føre IK-test. Flere piger fra Vejstrup blev på den måde overført til Sprogø.  Samtidig blev også kvinder fra ånds­sva­ge­an­stal­ter på fast­lan­det overført til Sprogø, hvis de havde skabt for meget uro eller stak af (Larsen 2020, Jensen & Smed 2024).

Vejstrup og Sprogø havde mange træk til fælles. Opdra­gelse stod i centrum, og håbet var, at de unge piger og kvinder gennem oplæring, arbejde og disciplin ville lære at tøjle deres ure­ger­lige kroppe og trodsige sind. De skulle lære at udvise den rette kvin­de­lig­hed og blive til nytte. Fælles for de to insti­tu­tio­ner var også en udbredt brug af isolationsceller.

Insti­tu­tio­nel vold og klæbende affekt

Da isolation i højere grad blev brugt på insti­tu­tio­ner for piger og kvinder end for drenge og mænd, begrebs­lig­gør vi i denne artikel brugen af celler som en særlig form for kønnet insti­tu­tio­nel vold. Analytisk forstår vi iso­la­tio­nen som tæt forbundet med de enkelte insti­tu­tio­ners sam­funds­mæs­sige formål, og herunder tidens pro­ble­ma­ti­se­ring af kvindelig løs­ag­tig­hed og ustyr­lig­hed. Ofte forklares insti­tu­tio­nel vold med reference til forråede kulturer eller brodne kar blandt med­ar­bej­derne. I stedet vil vi se volden i lyset af insti­tu­tio­ner­nes tætte relation til det omgivende samfund, deres sociale, øko­no­mi­ske og politiske formål samt de ide­o­lo­gier og normer i samfundet, der nor­ma­li­se­rede og legi­ti­me­rede volden. Vi er her inspi­re­rede af tidligere forskning, der ligeledes har undersøgt sam­men­hænge mellem insti­tu­tio­nel vold og sam­fun­dets blik på anbragte (Swain 2018; Hide & Bourke 2018:685; Rinaldi & Rossiter 2023:8). Især trækker vi på Kjersti Ericsson, der om pige­hjem­met Bjerketun i Norge under­stre­ger, at insti­tu­tio­nen havde mandat fra samfundet til både at ”rense og redde” piger med uønsket adfærd. Den insti­tu­tio­nelle vold på Bjerketun repræ­sen­te­rede således ikke en dyster subkultur, som stod i mod­sæt­ning til samfundet, men var derimod en inte­gre­ret del af sam­fun­dets kon­tro­lap­pa­rat (Ericsson 1997:153).

Samtidig ser vi den insti­tu­tio­nelle vold som tæt forbundet med affekt. Med afsæt i Sara Ahmeds begreber “affektive økonomier” og hendes for­stå­else af affekter som ”onto­lo­gisk klæbende” (Ahmed 2014) udgår vi fra, at insti­tu­tio­nel vold er uløselig forbundet med de affekter, som klæber til de insti­tu­tio­na­li­se­rede. Ifølge Rinaldi og Rossiter er især omsorg og afsky centrale i den insti­tu­tio­nelle praksis. På den ene side mister insti­tu­tions­an­bragte mulig­he­den for selv at forvalte deres liv og velfærd, og de gøres dermed afhængige af insti­tu­tio­nens omsorg. På den anden side udløser deres afvis­nin­ger af denne omsorg ofte en afsky, som er tæt forbundet med selve årsagen til deres anbrin­gelse. Med et affekt­te­o­re­tisk blik er insti­tu­tio­nel vold således tæt relateret til cir­ku­la­tio­nen af spe­ci­fikke “affektive økonomier”, og kan ses som ”struk­tu­relle og orga­ni­sa­to­ri­ske bipro­duk­ter af større affektive kræfter” (Rinaldi & Rossiter 2023:5).

Den kvindelig seksu­a­li­tet som farlig og afskyvækkende 

Da ånds­sva­ge­læ­gen Keller kæmpede for til­la­delse til at oprette et kvin­de­hjem på Sprogø, gik han ud i offent­lig­he­den med en række ”kvin­de­hi­sto­rier”, som den følgende:

”En unge Pige er Gang paa Gang undvegen fra Den Kellerske Aands­sva­ge­an­stalt, har ”hjemløs” levet af Utugt paa Kaserner i Fre­de­ri­cia eller Skibene i Odense og København, hvor hun et halvt Aar færdedes alene i Sømand­sk­nej­perne og Skuderne i Nyhavn, misbrugt i alle Hen­se­en­der (…) kom tilbage, fnattet, luset, venerisk, elendig. Atter paa Valsen, sejler med en Sten­fi­sker – bliver frugtsom­me­lig – og har født en Dreng, hvortil der nu af retslig Vej er fastslaaet 5 Andels­fædre (Keller 1921).[2]

Med beret­nin­ger som disse forsøgte Keller at over­be­vise offent­lig­he­den om, at sådanne kvinder måtte fjernes fra det frie liv både af hensyn til dem selv og samfundet. Men han pustede samtidig til en allerede eksi­ste­rende frygt og afsky i tiden, som var tæt forbundet med videnskab, politik og social-øko­­no­­mi­­ske inter­es­ser. I den gryende vel­færds­stat handlede kravet til piger og kvinders sæde­lig­hed både om at sikre social orden, skabe en sund befolk­ning, løse sociale problemer og sikre sam­fund­s­ø­ko­no­misk vækst (Rosenbeck 1987). Dette medførte, hvad flere har betegnet som en ”moder­skabs­kult”; en dyrkelse af fore­stil­lin­gen om at kvindens sande natur ene og alene var rettet mod det sel­vopof­rende moderskab (Gordon 1976; Rosenbeck 1987, Carson 2001). Disse køns­ste­reo­type normer fik samtidig en stor betydning for for­stå­el­sen af piger og kvinders udlevede seksu­a­li­tet som en sygelig afvigelse og dermed også et tegn på moralsk for­dær­velse og dege­ne­ra­tion (Carlson 2001, Kirkebæk 2005). Piger og kvinders usæ­de­lig­hed blev hermed anset for pro­ble­ma­tisk i en grad, som fordrede inter­ven­tion, især i den fattige del af befolk­nin­gen. Piger blev i mod­sæt­ning til drenge i stor stil fjernet fra hjemmet, fordi de blev forstået som ”sædeligt for­dær­vede”, eller i risiko for at blive det (Larsen 2020, Bjerre 2022). Usæ­de­lig­hed var imid­ler­tid et begreb, som var åbent for skøns­mæs­sige vur­de­rin­ger. Nogle var aktive, opsøgende, vilde og vidt­fav­nende i deres seksuelle udfol­del­ser. Andre var blevet tiltalt for prosti­tu­tion, eller de havde, med datidens logik, ”gjort sig skyldige” i incest eller seksuelle overgreb (Larsen 2020). Uanset klæbede afskyen tydeligt til de piger og kvinder, der blev anbragt på hen­holds­vis Vejstrup og Sprogø. Ordlyden i den følgende indstil­ling til forsorg er således tids­ty­pisk: ”Har samtidig med Puber­te­ten vist en uhæmmet Seksu­a­li­tet [og] giver sig ganske kri­tik­løst hen til de ringeste Elementer, hvorfor hun i stærk deran­ge­ret Tilstand efter få dages forløb bragtes tilbage til Hjemmet” (Jensen & Smed 2024).

Anger og for­bed­ring. Isolation på Vejstrup

På Vejstrup Pigehjem var der to iso­la­tions­cel­ler. De blev brugt som straf, når anbragte havde brudt hjemmets regler, hvis de for eksempel havde forsøgt at stikke af eller sagde de ansatte imod. Cellerne blev kaldt ”betænk­nings­rum”, hvilket sig­na­le­rede, at pigerne her skulle tænke over deres opførsel og have tid til selvransa­gelse. I sin afhand­ling har Bolette Fry­den­dahl Larsen undersøgt iso­la­tio­nen på Vejstrup som en del af en helt særlig magtform, som byggede på viden om men­ne­skets inderste tanker. Inspi­re­ret af Foucault viser hun, hvordan iso­la­tio­nens formål var at få de anbragte til at bekende deres inderste hem­me­lig­he­der og svagheder, og at dette formål blev opnået gennem samtaler og skrift­lige beken­del­ser (Larsen 2020:134). For­stan­de­rin­derne besøgte løbende pigerne i isolation og forsøgte at få dem til at erkende og fortryde deres fejl­ta­gel­ser. Hvis pigerne ikke i første omgang ville bekende eller angre, blev de opfordret til at ringe på en klokke, når de gerne ville tale med for­stan­de­rin­den. Til tider fik pigerne også uddelt klad­de­hæf­ter og blyant og blev opfordret til at reflek­tere over deres hand­lin­ger på skrift. I pige­hjem­mets arkiv ligger der således breve til for­stan­de­rin­den og beken­del­ser i klad­de­hæf­ter, som pigerne har forfattet, mens de har siddet isoleret. Arkivets doku­men­ter vidner om, at for­stan­de­rin­dens samtaler med de isolerede var en effektiv teknik og magtform, der fik såvel villige som mod­vil­lige piger til at bekende sig i tale og skrift og til at love, at de ville forsøge at forbedre sig. I beken­del­sen skabte pigen en sandhed – ikke blot om sine hand­lin­ger, men også om sig selv og om, at hun var ’forkert’. Denne sandhed ori­en­te­rede hende mod for­bed­ring. Beken­del­sen kan i denne forstand ses som en selv­tek­no­logi, der indebar afstand­ta­gen til sig selv (Foucault 1997:245, Rose 1999:245). At beken­del­sen var et vigtigt formål med iso­la­tio­nen, ses i straf­fe­pro­tokol­lens notater, der for eksempel i 1921 lyder: ”Sofie var bedrøvet og bad om for­la­delse. Efter en del Udflugter frem­stil­lede hun til sidst sand­fær­digt, hvordan Turen var forløbet fra først til sidst. For­sik­rede at det nu var sidste gang hun gik herfra”. Når de anbragte piger blev straffet med isolation, var der ikke på forhånd afgjort en grænse for, hvor længe de skulle være der. Derimod var deres vilje til at forbedre sig afgørende for, hvornår de fik lov at komme ud. Gen­ta­gende gange opsøgte for­stan­de­rin­den den isolerede med det formål at opnå anger: ”Havde ondt ved at kunne se, at hun havde forset sig, først henad Aftenen den anden Dag, kunde hun se Sagerne i det rette Lys”.

For­stan­de­rin­der­nes notater vidner om, at det især var i situ­a­tio­ner, hvor pigerne nægtede at tage imod hendes vel­vil­lige hjælp og støtte, at afmagten blev fulgt op af en form for afsky. Dette kan illu­stre­res ved en situation fra 1921, hvor for­stan­de­rin­den i gym­na­stiksa­len vurderede, at pigen Erna havde for stramt tøj på til at kunne lave sine gym­na­sti­kø­vel­ser. For­stan­de­rin­den beskrev sig selv som en hjælper, der ”meget stil­fær­digt” bad Erna om, at ”få tøjet ordent­ligt ordnet”, mens Ernas reaktion udtrykte manglende samarbejdsvilje:

Med stram Mine forlod hun Gym­na­stiksa­len. Da Klokken ringede til næste Time blev hun paa sin Stue og nægtede at komme ned. ”Vilde ikke være til Grin for 25 Piger”. Jeg forsøgte at tale hende til Fornuft, men det blev kun værre, blev tilsidst saa hysterisk, at hun maatte interneres.

For­stan­de­rin­den havde den formelle magt til at dømme Erna til isolation, men at det var nød­ven­digt var et udtryk for, at Erna havde afvist hie­rar­kiet og dermed desta­bi­li­se­ret magten. I første omgang satte for­stan­de­rin­den ind med isolation. Det pro­teste­rede Erna imod ved at hun, med for­stan­de­rin­dens ord: ”Hylede op og skabede sig over alle Grænser, dundrede og brusede som en Rasende til ud paa Natten. Begyndte tidlig næste Morgen paa samme Vis, sang Viser skin­grende gennem hele Huset.” Ernas afvisning af for­stan­de­rin­dens ret til først at iret­te­sætte og siden at idømme iso­la­tions­straf, fik for­stan­de­rin­den til at reagere med afsky, mens for­stå­el­sen af pigens reaktion som skaberi legi­ti­me­rede yder­li­gere magt­an­ven­delse: ”Jeg lod hende vide, at hun vilde faa Remme paa, dersom hun ikke faldt til Ro.” Ernas svar på denne trussel udgjorde imid­ler­tid yder­li­gere en desta­bi­li­se­ring af mag­t­re­la­tio­nerne, da hun ifølge for­stan­de­rin­den svarede: ”Rører mig ikke, har prøvet det før”, ”smadrer dem med det samme”. Situ­a­tio­nen blev til en kraft­prøve, hvor Erna ved sin frygt­løs­hed udstil­lede, at for­stan­de­rin­den ikke havde følel­ses­mæs­sig magt over hende. Dette påvirkede for­stan­de­rin­den og fik hende til at bede avls­be­sty­re­ren vir­ke­lig­gøre truslen, og han fikserede dernæst Ernas hænder og fødder med remme. Remmene fik en regu­le­rende virkning, men ikke nok til at for­stan­de­rin­den var tilfreds:  ”Efter et Par Timers Forløb var hun rolig dog stadig raa og trodsig, naar jeg talte til hende. Først efter at have haft dem [remmene] paa i 8 Timer var hun ydmyg og lovede at forholde sig rolig. Men god var hun ikke, kun Knust, fordi hun fysisk havde mærket sin Overmand.” At Erna ikke var ”god” under­stre­ger, at lydig­he­den helst skulle afspejle en indre psykisk reform og ikke bare være resultat af, at hun havde tabt en fysisk kamp og ”mærket sin overmand”. Brugen af remmene og af avls­for­stan­de­rens styrke fremstår derfor som en desperat handling, der blev sat ind, når styringen af pigernes indre allerede var mislykket. Isolation som straf var kun virk­nings­fuld, hvis pigerne accep­te­rede at være objekt for opdra­gelse. Når de nægtede at udtrykke anger eller at tage imod vej­led­ning til, hvordan de kunne træde ind i posi­tio­nen som respek­table unge kvinder, blev isolation en magtesløs teknik. Lydighed uden anger ansås som fejl­sla­gen opdra­gelse, og brugen af remme var dermed et udtryk for for­stan­de­rin­der­nes afmagt. Som­me­ti­der måtte for­stan­de­rin­derne dog stille sig tilfredse med, at den anbragte udtrykte, at hun ville være lydig. Fordi Erna stadig ikke var ”god” i for­stan­de­rin­dens øjne, opret­holdt hun iso­la­tio­nen i yder­li­gere tre dage. Derefter vurderede hun imid­ler­tid, at Erna endelig mente det, når hun sagde, at ”det aldrig skulde gentage sig”. I hvert fald afslut­tede for­stan­de­rin­den notatet i straf­fe­pro­tokol­len med, at de skiltes ”som venner”, og at Erna efter­føl­gende var ”meget flittig” (Larsen 2020:134 – 139).

Ro og orden. Isolation på Sprogø

Under ånds­svage­forsor­gen blev iso­la­tions­cel­ler set som en nødvendig del af arki­tek­tu­ren. I 1925 skrev Keller et brev til en arkitekt ved­rø­rende vinduerne i kvin­de­hjem­mets to betænk­nings­rum. ”De skulle jo gerne se ud som almin­de­lige vinduer, uden at være det. Ruderne skal være så tykke, at de ikke kan slås ud. Spros­serne må vist være af jern. Skodder vil vi nødigt have. Der larmes så meget på dem.” Udadtil blev cellernes brug dog under­spil­let, mens bag­grun­den for deres anven­delse og kon­se­kven­serne for kvinderne blev bana­li­se­ret og nedtonet. I 1952 fortalte overlæge Wil­denskov til Aalborg Amt­s­ti­dende, at der på hjemmet var to betænk­nings­rum af ”2 ½ gange 2 ½ meter”, og at de var møbleret med en madras og tæpper. ”Reg­le­men­tet er sådan, at en elev kun må anbringes her i halvandet døgn, og det sker ikke som en straf­fe­for­an­stalt­ning, men kun i tilfælde hvor en elev bliver helt uregerlig.” Overlægen oplyste desuden, at han aldrig havde set eksempler på, at nogen af pigerne kom til at lide af depres­sion under opholdet på Sprogø. Pigerne var af den type, som ikke fik depres­sio­ner, for­kla­rede han. ”Det, som gør en pige uregerlig, er ofte en ganske lille ting, og hyppigst er det en venindes dril­le­rier eller et brev fra en kæreste, der vil slå op” (Aalborg Stifttidende1952). I en ikke-publi­­ce­ret dagbog skrevet af en kvindelig funk­tio­nær på Sprogø i perioden 1942 – 1951, får man til gengæld et indtryk af cel­le­an­brin­gel­serne som en selv­føl­ge­lig­gjort del af hverdagen.

28. maj:  Sad og havde det hyggeligt om Aftenen, da der pludselig lød vilde Hyl. Maatte skille Inge, Rasmine og Mette ad. Inge i Cellen om Natten. Morede os bagefter og spiste et Glas Blommer.

26. juni:  Straa­lende Vejr. Midt på Dagen lidt overskyet. Badede 8 Piger. Ruth i Cellen, almin­de­lig Til­freds­hed. Havde hugget Mad i stor stil.

2. august: Graavejr. Stadig lummert. Travlt med at plukke Bønner. Karen holdt os vaagen om Natten i 2 Timer ved at dundre paa Døren med Mellemrum.

9. jan: Lidt Blæst, men mildt. Travlt i Haven. Bevæget Dag. Ellen i Cellen. Martha i Cellen for at have slået Helga med en Gulvskrubbe i det ene øje. Flyttet om i Stuen, synes det blev godt.

Også af jour­na­lerne fra Sprogø fremgår det, at brugen af isolation var udbredt. Det var heller ikke usæd­van­ligt, at de mandlige ansatte fra fyret blev tilkaldt, når kvinderne skulle i cellen, og hvis kvinderne var urolige, blev der brugt bælte, remme og muf­fe­trøje. Også bero­li­gende sprøjter og sove­mid­ler blev anvendt.  Hvor længe kvinderne opholdt sig i cellen varierede fra en enkelt nat til i sjældne tilfælde to uger.

Samlet set tegner de for­skel­lige kilder et billede af, at kvin­de­hjem­met havde sig egen, indre dynamik, som var præget af et behov for ro, orden og en frik­tions­fri dagligdag, og at det netop var brud mod denne orden, som medførte straf­fe­for­an­stalt­nin­ger som brug af iso­la­tions­cel­ler. Som på Vejstrup blev kvin­der­nes adfærd i disse situ­a­tio­ner beskrevet med en afsky, som var tæt forbundet med fore­stil­lin­ger om deres moralske og emo­tio­nelle for­dær­velse og dege­ne­ra­tion. Sam­men­lig­net med Vejstrup var der dog ikke på Sprogø den samme tiltro til, at kvinderne kunne forbedres gennem opdra­gelse, vej­led­ning eller samtaler. Kvinder med diagnosen ”moralsk åndssvag” blev både betragtet og behandlet som til­ba­ge­stå­ende børn i en voksen krop.  Håbet var, at kvinderne efter ø‑opholdet kunne komme ud og gøre nytte som piger på landet, men fortsat under andres opsyn og kontrol. Cel­le­an­brin­gel­ser havde således i højere grad et adfærds­re­gu­le­rede formål. En afgørende forskel på brugen af isolation på hen­holds­vis Vejstrup og Sprogø handlede således om tiltroen til, om cel­le­an­brin­gel­ser kunne forme eller blot bøje de unge kvinders vilje.  Desuden blev kvinderne på Sprogø i højere grad set som afvigende fra det normale. Cel­le­an­brin­gel­serne kom­bi­ne­ret med medi­ci­ne­ring blev dermed også en måde at pas­si­vi­sere kvin­der­nes vrede, trods og modstand, mens pas­si­vi­se­rin­gen blev legi­ti­me­ret gennem sygeliggørelse.

At cellerne også blev brugt til at bevare kon­trol­len på en afsondret ø, hvor per­so­na­let var i klart mindretal, fremgår af en række dra­ma­ti­ske hændelser i sommeren 1951. Tydelig ængstelig rap­por­te­rede for­stan­de­rin­den til overlægen om begi­ven­he­der­nes gang. En som­mer­af­ten begyndte tre kvinder at udvise tegn på uro. De for­styr­rede de andre under mål­ti­derne og skrålede over­sta­digt. Dagen efter gik de ud på øen ”uden ydre anledning” for herefter at opsøge for­stan­de­rin­den og ”meddelte slag­pla­nen, der gik ud på, at mine ruder skulle knuses om aftenen”. Det var ikke første gang, de tre kvinder havde gjort modstand, men de var blevet straffet hårdt, og for­stan­de­rin­den regnede derfor med, ”at erfa­rin­gerne fra sidst havde belært dem om det for­måls­løse i oprør”. Det var dog ikke tilfældet. Ved aften­s­tide knuste de tre oprørere ruder i gym­na­stiksa­len, forsøgte at ødelægge murværket med skarpe sten og smed sten ind i for­stan­de­rin­dens private værelse gennem et åbent vindue med det formål at ødelægge hendes bohave. At det ikke lykkedes, betegnede for­stan­de­rin­den som et mirakel, men sten og glas­spl­in­ter flød overalt. De tre oprørere, som bar solide stave og store sten, blev nu over­man­det ved hjælp af to mænd fra fyret. To af kvinderne kom i celle med håndremme, mens den tredje blev lagt i seng på sit værelse med bælte. Natten forløb med skrig og skrål. For­ment­lig har for­stan­de­rin­den frygtet, at de andre piger, opildnet af oprørenes hårdnak­kede protest, ville befri dem. Hvis først kvinderne begyndte at hjælpe hinanden, havde hun ingen chancer for at bevare kon­trol­len. Den næste morgen var de tre oprørere stadig strids­lystne. For­stan­de­rin­den noterede, at den ene af kvinderne var ”vanskelig at tumle selv for en voksen mand”, den anden ”benytter sig af alle midler: bider, spytter, sparker”, mens den tredje ”hyler voldsomt, men ikke har mange kræfter”. For­stan­de­rin­den bad mode­ran­stal­ten i Brejning om at sende flere håndremme, og selv om hun fandt det både råt og brutalt, så hun ingen anden udvej end at beholde dem indespær­ret til ”de er kørt psykisk fuld­stæn­dig ned”. Kvin­der­nes indædte og ved­va­rende protest, og fraværet af angst for følgerne, udstil­lede på pinagtig vis for­stan­de­rin­dens manglende autoritet, og pressede hende til at gøre brug af endnu mere fysisk magt. Også den følgende dag gjorde kvinderne modstand. Den ene brød den tynde cellevæg i stykker og skaffede sig adgang til vaske­hu­set, mens den anden lavede to store huller i loftet, så man kunne se gulv­bræd­derne til stuen ovenover. Den tredje havde sprængt døren og var blevet lagt i både muf­fe­trøje, håndremme og bælte. Først den følgende dag modtog for­stan­de­rin­den bælter og remme og skrev: ”De gjorde modstand, var frække og hoverende, men blev meget små, da de opdagede, at der ingen chancer blev givet dem for at lave flere ulykker.” Ti dage efter var der ifølge for­stan­de­rin­den ro på hjemmet, men de tre kvinder var stadig fastspændte (Jensen & Smed 2024:180ff).

Mate­ri­a­li­se­rede erfaringer

Hvordan oplevede piger og kvinderne iso­la­tio­nen? I jour­na­lerne fra Vejstrup og Sprogø kan spores vrede, trods og skam, men ordene tilhører over­ve­jende for­stan­de­rin­derne. I flere bygninger, som tidligere har fungeret som insti­tu­tio­ner, er der dog fortsat spor efter de unge kvinders tanker og følelser. I for­bin­delse med en ind­sam­ling af bør­ne­forsor­gens kulturarv, igangsat af Svendborg Museum i 1999, fandt man i en bygning, der tidligere husede pige­hjem­met Kvindely, en dør fra hjemmets betænk­nings­rum. På dørens bagside trådte indrid­sede inskrip­tio­ner og mærker efter spark tydeligt frem og ved en nærmere under­sø­gelse viste det sig, at dørens bagside og gerigter gemte på flere spor fra de indespær­rede piger. Flere havde ridset deres navne og initialer, mens andre havde indridset udsagn, som giver et sjældent indblik i pigernes sinds­stem­nin­ger bag døren. På dørens højre side vidner et længere udsagn om skam: ”Min Far og Mor har været alt for gode ved mig i min Barndom[,] det er grunden til jeg blev Slem i min Ungdom[,] prøv at tænke på om det ogsaa gælder for dig”. Denne skam kan ses som en spejling af for­stan­de­rin­der­nes afsky i mødet med den anbragte. Til højre for denne inskrip­tion har en anden pige ridset følgende, som kan læses som en kommentar til den angrende: ”Du skal ikke tænke paa din Far og Mor hernede for saa bliver du fortviv­let.” Andre beskeder er ridset ind i døren i trods.  En pige har skrevet ”i kan tro at det er uhyg­ge­ligt at sidde her nede i flere dage”, mens en anden forsøger at holde humøret oppe ved at tage afstand fra iso­la­tio­nens formål: ”Hyggeligt at sidde her er det ikke men det maa man tage med godt Humør[.] sådan gjorde jeg og saa gik Tiden saa dejlig hurtigt.” Beskeden er under­skre­vet med ”en Bavian”. En tredje pige har med lignende sarkasme skrevet ”Dette er mit lille Kvindely” (Rytter 2003). Flere af de piger, som blev anbragt på Kvindely, kom senere til Sprogø. Byg­nin­gerne på øen, som engang husede kvin­de­hjem­met, er i dag blevet renoveret, men det lille rum på før­stesa­len, som blev brugt som celle, står intakt. Trædøren bærer stadig spor fra rummets oprin­de­lig funktion med skydelås på ydersiden og slag­mær­ker og dybe ridser på inder­si­den. Med det rette lysind­fald skimtes indrid­sede navne og udsagn på væggene, såsom ”ELIN”, ”Eva” og ”Edvard jeg elsker dig”. Inskrip­tio­nerne vidner både om inter­na­li­se­ring af afskyen gennem skam og modstand mod den skam, de blev pålagt at føle under iso­la­tio­nen. Kom­mu­ni­ka­tio­nen med de andre kan samtidig ses som en strategi til at skabe fæl­les­skab og modvirke den ensomhed, som ellers var formålet.

Erin­drin­ger om mørket

Mange tidligere anbragte forbinder fortiden med stigma og skam og har bestræbt sig på at lægge fortiden bag sig. De senere årtier har stadig flere dog stillet sig frem og fortalt om deres erfa­rin­ger. Theodora, der var anbragt på Sprogø i 1950erne, fortalte i 1998 om at komme i cellen til TV2Øst: ”Jeg har da også engang været spændt derovre. På arme og ben og mave. Jeg ved ikke, hvad jeg lavede, jeg har nok været uterlig, men vi blev da ret hurtigt gode venner igen, så det var hurtigt overstået, og så kunne jeg komme ud og sige undskyld til for­stan­de­rin­den, og så kunne jeg få tøj på, og så var det overstået.” Theodora fortæller sin historie i en periode, hvor opgøret med fortidens praksis kun er gryende, og det er tydeligt, at hun i høj grad skaber mening med sine erfa­rin­ger ved at trække på de logikker og det sprog, der gjorde sig gældende på Sprogø. Senere vid­nes­byrd er langt mere kritiske. I for­bin­delse med forsk­nings­pro­jek­tet Anbragt i historien, fortalte Pia i 2013 om sin tid på Vejstrup fra 1959 til 1961, hvor hun flere gange kom i ”boksen” efter flugt: ”Alt blev taget fra én: Tøj, ci­garetter, ingen blade, for man skulle jo skamme sig og tænke over, at man havde været uar­tig. Man fik en mor­gen­kåbe på uden bælte, for at man ikke skulle binde det om halsen, og en spand til at besørge i, og så fik man mad ind gennem en lille luge! Der var en boks øverst oppe og én nede i kælderen, og de var isoleret, så man ikke kunne høre, hvis vi skreg (…) det var jo for­fær­de­ligt at blive lukket inde i sådan et rum” (Kragh, Jensen & Rasmussen 2015).

Mens et historisk opgør med brugen af iso­la­tions­cel­ler ikke har spillet nogen central rolle i en dansk sam­men­hæng, forholder det sig ander­le­des i Norge, hvor doku­men­tar­fil­men Oprøret på Bjerketun blev vist på TV i 2023. Bjerketun var et pigehjem til­sva­rende Vejstrup. I filmen mødes fire ældre kvinder i pige­hjem­mets gamle bygninger for at mindes deres mørke ungdomsår. En af kvinderne fortæller om sin ankomst til pige­hjem­met i 1950erne: ”Jeg husker, at de nærmest slæbte mig op ad alléen til Bjerketun, og til byg­nin­gerne, ned i kælderen og ind i cellen. Der var både Frøken [navn udeladt] og Frøken [navn udeladt] og mange inde i cellen, der ligesom fulgte med. Jeg holdt fast på tøjet, alt hvad jeg kunne. [Navn udeladt] han fik alt tøjet af mig. Og der stod jeg bare i men­stru­a­tions­bind. Sådan nogle strikkede men­stru­a­tions­bind. Og jeg tror kun, at jeg har været 12 år gammel. Og jeg var så vældig genert. Jeg husker Frøken [navn udeladt] – hun stod og fniste. Der havde de fået det, som de ville. Det er nok mit værste minde.” En anden fortæller: ”Der var mange af os, som skreg og råbte, når vi kom i isolation. Vrede og aggres­sion. Alt skulle ud. Det var grusomt og ned­vær­di­gende, det som du oplevede der.” Kvinderne fortæller, at de blev klædt af, kun havde en madras på gulvet, at de fik brød­skri­ver gennem en luge, og at de var isoleret i op til to måneder. Kvinderne fortæller også om, hvordan minderne fra deres anbrin­gelse på Bjerketun og cellerne stadig har kon­se­kven­ser for deres liv: ”Egentlig så tabte man i livet ved at være her. Det gjorde noget ved en. Egentlig så prøvede man at glemme det, men det er bare ikke så let.” En anden siger: ”Om natten må jeg sove med lys. Jeg tør ikke ligge i et mørkt rum” (Conradi 2023).

Filmen er instru­e­ret af Morten Conradi, hvis mor, Gori Gunvald, arbejdede som psykolog på hjemmet og forsøgte at gøre op med behand­lin­gen af pigerne. I 1961 lykkedes det Gunvald at skabe offentlig bevå­gen­hed om for­hol­dene, og hjemmet blev lukket. Under sin ansæt­telse på Bjerketun skrev hun i sin dagbog:

”Til at begynde med virkede det hele så idyllisk. Naturen og byg­nin­gerne. Men allerede på før­ste­da­gen hørte jeg skrig. […] De må ikke høre musik. De må ikke grine. De må ikke more sig. Alt handler om straf og isolation. […] Hvad er grunden til, at man er så hurtig til at tilkalde politiet? Er det fordi man vil beskytte samfundet mod pigernes drifter og udadre­a­ge­rende opførsel? Er målet at få pigerne væk fra gaden for enhver pris? […] Selv de værste volds­for­bry­dere og mordere har krav på at blive luftet mindst en gang om dagen. For vores piger kan det tage uger, før de kommer ud af isolation.”

Kon­klu­sion

I FN’s kon­ven­tion mod tortur og anden grusom, umen­ne­ske­lig eller ned­vær­di­gende behand­ling betegnes isolation som psykisk tortur, og flere under­sø­gel­ser har påvist føl­ge­virk­nin­ger som depres­sion og angst. Alligevel er der en tendens til, at isolation, fastspæn­ding og tvangs­me­di­ci­ne­ring er blevet forstået som mildere metoder end entydig fysisk vold, som illu­stre­ret i citatet af Lützhöft i ind­led­nin­gen til denne artikel. Ligeledes har der været en tendens til, at denne logik er blevet repro­du­ce­ret i historisk forskning, hvor brugen af isolation ikke har fået meget opmærk­som­hed. I denne artikel har vi argu­men­te­ret for, at isolation må ses som en form for kønnet insti­tu­tio­nel vold. Med afsæt i en affekt­te­o­re­tisk tilgang har vi tyde­lig­gjort, hvordan isolation som insti­tu­tio­nel praksis må forstås i sam­men­hæng med den sam­funds­mæs­sige afsky, der klæbede til anbragte kvinder. En afsky, som i høj grad blevet næret af viden­ska­be­lige, politiske og social-øko­­no­­mi­­ske inter­es­ser i at syge­lig­gøre kvinders brud med gældende seksual- og køns­nor­mer, og som især blev vakt, når kvinderne nægtede at tage imod insti­tu­tio­nens omsorg i form af oplæring og vej­led­ning i at blive ”en god pige”. Ligeledes har vi vist, hvordan iso­la­tio­nen kan ses som en affektiv magt­tek­nik. Som en særlig form for insti­tu­tio­nel og kønnet vold kan iso­la­tio­nen umid­del­bart forstås som en ydre regu­le­ring af kroppen, der er mildere end slag. Men iso­la­tio­nen er samtidig rettet mod kvin­der­nes indre. Når iso­la­tions­straf­fen virker, griber den ind i subjektet. På Vejstrup, hvor for­bed­ring var det endelige formål, var hensigten med iso­la­tio­nen ikke blot at regulere pigerne til at leve op til reglerne. Formålet var snarere, at den enkelte accep­te­rede for­stan­de­rin­dens vurdering og inter­na­li­se­rede hendes afsky ved at skamme sig over sig selv. Pigerne skulle ikke blot indse, at de havde handlet forkert og bøje sig efter for­stan­de­rin­dens vilje pga. for­stan­de­rin­dens overmagt. De skulle også tage afstand fra sig selv som led i en stræben efter at blive ordent­lige piger. Målet med iso­la­tio­nen var altså at forme sub­jek­tets vilje, så den var i over­ens­stem­melse med insti­tu­tio­nens normer. På Sprogø var der ikke den samme tiltro til for­bed­ring. I for­læn­gelse heraf synes iso­la­tio­nen først og fremmest at have til formål at tyde­lig­gøre insti­tu­tio­nens og for­stan­de­rin­dens overmagt og lade kvinderne forstå, at de ikke kom nogle vegne med hverken trods eller oprør. Iso­la­tio­nen skulle ikke nød­ven­dig­vis forme, men snarere knægte deres vilje. Kvinderne skulle med andre ord lære at anerkende deres plads i samfundet som ydmyge tjenere af andres viljer. Med artiklen vil vi argu­men­tere for, at en sådan form for magt ikke kan forstås som mild, men derimod må forstås som meget omfat­tende. Vi har desuden i artiklen vist, at tidligere anbragte har oplevet isolation som en voldsom form for magtu­dø­velse forbundet med mag­tes­løs­hed, fortviv­lelse, skam og modstand. For flere har iso­la­tio­nen sat dybe og varige spor. Vi har hermed forsøgt at gøre op med hie­rar­kiet mellem korporlig afstraf­felse og isolation for i stedet at argu­men­tere for, at der er tale om for­skel­lige former for magt, som griber ind i subjektet på for­skel­lige måder, og som ikke bør placeres i et hierarki, hvor den ene form anses for strengere eller mildere end den anden. Et sådan opgør er væsent­ligt af flere grunde. For det første har dette hierarki medvirket til en forenklet for­stå­else af, hvad isolation er, og påvirket hvilke straf­fe­for­mer histo­ri­e­forsk­nin­gen har rettet søgelyset imod. For det andet har hie­rar­kiet en kønnet slagside, som har medført en manglende afdækning af den magtu­dø­velse, som piger og kvinder er blevet udsat for. Dermed er tidligere anbragte kvinders erfa­rin­ger med insti­tu­tio­nel vold i mindre grad blevet lyttet til, forstået, taget alvorligt og anerkendt i offent­lig­he­den. For det tredje kunne et større historisk fokus danne afsæt for under­sø­gel­ser af, hvorfor og hvordan insti­tu­tio­nelle magt­tek­nik­ker fortsat er kønnede, og hvilken rolle hie­rar­ki­se­rin­gen og mod­sæt­nin­gen mellem fysisk vold over for isolation spiller for vur­de­rin­gen af for­skel­lige insti­tu­tio­nelle magt­for­mers legi­ti­mi­tet i dag.

Lit­te­ra­tur

Aalborg Amt­s­ti­dende, ”Et besøg på den Kellerske Anstalts Sprogø-kvin­­de­hjem”, 20/10 – 1952.

Ahmed, S. (2014) The Cultural Politics of Emotion, Edinburgh: Edinburgh Uni­ver­sity Press.

Bjerre, C. (2022) Når staten er far og mor. Bør­ne­vær­nets anbrin­gel­ser af børn i Danmark, 1905 – 1975, Odense: Syddansk Universitetsforlag.

Bryderup, I. M.  (2005) Børnelove og soci­al­pæ­da­go­gik gennem hundrede år, Århus: Klim. 

Carlson, L. (2001) Cognitive Ableism and Disa­bi­lity Studies: Feminist Reflections on the History of Mental Retar­da­tion, Hypatia, 16, 4, 124 – 146

Ericsson, K. (1997) Drift og dyd. Kon­trol­len af jenter på fem­ti­tal­let, Oslo: Pax Forlag.

Foucault, M. (1997) Ethics, Sub­jecti­vity and Truth vol. 1, Essential Works of Foucault 1954 – 1984. Vol. 1, New York: Penguin Books.

Gejl, I. (1967) Under Vær­ge­rå­det: Forsømte og “for­bry­der­ske” børn i Århus 1905 – 1915, Aarhus: Universitetsforlaget.

Gordon, L. (1976) Woman’s body, woman’s right: A social history of birth control in America, New York: Grossman.

Hide, L. & Bourke, J. (2018) Cultures of Harm in Insti­tu­tions of Care: Intro­duction, Social History of Medicine 31, 4, 679 – 687.

Jacobsen, A. F. (1989) Kontrol og demokrati. Træk af dansk bør­ne­forsorgs historie 1933 – 58. Historisk Tids­skrift 15, 4, 255 – 281.

Jensen, S. G. & Kragh, J. V. (2020) Erfaret magt. Fru­stra­tio­ner og fast­hol­del­ser på botilbud, Odense: Syddansk Universitetsforlag.

Jensen, S. G. (2022) Livtag med fortiden. Når bør­ne­hjems­børn erindrer, Århus: Aarhus Universitetsforlag.

Jensen, S. G. & Smed, S. (2024) Pigerne fra Sprogø, København: Lindhard og Ringhof.

Keller, C (1921) Sprogø, Særtryk af Nyt Tids­skrift for Abnormvæ­se­net, 4. hæfte.

Kirkebæk, B. (2004) Letfærdig og løsagtig – kvin­de­an­stal­ten Sprogø 1923 – 1961, Holte, SocPol.

Kirkebæk, B. (2005) Sexuality as Disa­bi­lity: The Women on Sprogø and Danish Society, Scan­di­navian Journal of Disa­bi­lity Research  7, 3 – 4, 149 – 205.

Kragh, J. V., Jensen, S. G. & Rasmussen, J. K. (2015) På kanten af vel­færds­sta­ten. Anbragte og indlagte i dansk soci­al­forsorg 1933 – 1980, Odense: Syddansk Universitetsforlag.

Larsen, B. F. (2020) Opdra­gelse og diag­no­sti­ce­ring. Fra uop­dra­ge­lig­hed til psykopati på Vejstrup pigehjem 1908 – 1940. Ph.d.-afhandling. Lund Universitet.

Petersen, K., Seidelin, M. Smed, S, Duedahl, P. & Bor­re­gaard, A (2022) Historisk udredning ved­rø­rende børn, unge og voksne anbragt i sær­forsor­gens insti­tu­tio­ner 1933 – 1980, Svendborg: Danmarks Forsorgsmuseum.

Rose, N. (1999) Governing the Soul: The Shaping of the Private Self, London/New York: Free Asso­ci­a­tion Books.

Rosenbeck, B (1987) Kvindekøn, København: Gyldendal.

Rossiter, K. & Rinaldi, J. (2019) Insti­tu­tio­nal Violence and Disa­bi­lity: Punishing Con­di­tions, New York: Routledge.

Rytter, M. (2003) ”Dette er mit lille Kvindely – brugen af iso­la­tions­straf på pigehjem i det tyvende århund­rede” i Årbog for Svendborg & Omegns Museum, 63– 72.

Rytter, M. (2011) God­havns­rap­por­ten, Odense: Syddansk Universitetsforlag. 

Smith, P. S. (2011). A critical look at Scan­di­navian excep­tio­na­lism: Welfare state theories, penal populism and prison con­di­tions in Denmark and Scan­di­navia. In Penal Excep­tio­na­lism? London: Routledge, 38 – 57.

Swain, S. (2018) Insti­tu­tio­nal Abuse: A Long History, Journal of Austra­lian Studies, 42:2, 153 – 163.


[1] Artiklen tager afsæt i vores arbejde med ph.d.-afhandlingen Opdra­gelse og diag­no­sti­ce­ring (2020) af Bolette Fry­den­dahl Larsen og bogen Pigerne fra Sprogø (2024) af Stine Grønbæk Jensen og Sarah Smed, hvorfor dele af empirien går igen.

[2] Ved usik­ker­hed omkring faderskab kunne der udpeges flere fædre, der måtte deles om at betale bør­ne­bi­drag. Begrebet ”andels­fædre” henviser hertil. Se Cecilie Bjerres kommende udgi­vel­ser fra projektet ”Paternity in Denmark”.

  • antro­po­log, ph.d. og adjunkt ved Pædagogik, Køben­havns Universitet 
  • histo­ri­ker, ph.d. og gæste­for­sker ved Center for Køn, Seksu­a­li­tet og For­skel­lig­hed, Køben­havns Universitet 
  • histo­ri­ker, leder af Danmarks Forsorgsmuseum