Folkeuniversitetet 1898 – 1910 – et populærvidenskabeligt oplysningsinitiativ

Folkeuniversitetet blev dannet i 1898. Bag initiativet stod en række bevægelser og organisationer, som repræsenterede vidt forskellige målgrupper og ideologier. I artiklen analyserer vi, hvordan disse på hver deres måde satte deres præg på såvel undervisningens indhold som på hvem, der blev rekrutteret til foredragsrækkerne.
Mellem innovation og reproduktion – hvordan fremtidens sundhedsprofessionelle lærer at arbejde på tværs

Artiklen, der er en del af forskningsprojektet “UddannelsesSammenhæng i Klinik Teori” (UDSiKT), undersøger, hvordan praktikdelen af uddannelserne har mødt opgaven.
Skriften på væggen – Når børn skaber literacy i daginstitutionen

Med udgangspunkt i en analyse af tre literacybegivenheder i daginstitutioner sætter vi i denne artikel fokus på, hvordan literacy indgår som en del af børns sociale praksis og som medskabende af sprogmiljøet i institutionen, og hvordan sted, affekt og materialitet spiller en central rolle i børnenes betydningsdannelse omkring literacy.
Den upassende TikTok-video – Perspektiver på det pædagogiske arbejde med børns digitale dannelsesprojekter

Denne artikel har til formål at analysere og diskutere det pædagogiske arbejde med børns digitale dannelse. Arbejdet tager udgangspunkt i interviews udført med børn og pædagogisk personale i en fritidsinstitution og omhandler børns brug af det sociale medie, TikTok.
Didaktik og/eller læreplan

Gennem de seneste årtier har begreberne didaktik og læreplan vundet indpas i dagtilbud og småbørnspædagogikken som sådan. Men begreberne bliver ofte brugt synonymt eller upræcist, hvilket kan føre til misforståelser og uklar kommunikation.
Træningstonen – Pædagogers svar på diagnosekulturens forståelse af børns udfordringer

Artiklen undersøger, hvordan læring og skoleforberedelse praktiseres i en almen daginstitutionskontekst, hvor særlige udfordringer karakteriserer flertallet af børnene.
Omsorgsøjeblikke: Vuggestuepædagogers tavse viden om omsorg

Artiklen er en udforskning af, hvad vuggestuepædagoger oplever som de væsentligste aspekter i deres daglige udøvelse af omsorg for vuggestuebørn. Artiklen er således et bidrag til at beskrive og begrebssætte den vigtige omsorgsopgave i dagtilbud.
Enhedsmodel for metodevalg i pædagogik

I dette essay fortæller jeg om mine erfaringer som ung pædagogisk medhjælper og pædagog.
Modige børn

I essayet ses på fænomenet mod og hvilken rolle mod spiller i børns dannelse i dag. Inspirereret af Platons dialoger undersøges forskellige aspekter af mod.
Skræmt til vid og sans – Evolution og udvikling i den uhyggelige børnefortælling

Fra et evolutionsbiologisk perspektiv forklares børns fascination af det uhyggelige ved at den aktiverer biologiske mekanismer, der gør sig gældende når børn begynder at bevæge sig væk fra deres forældre.
Gys i underholdning, formidling og fællesskaber: Et praksisperspektiv fra skræmmevirksomheden Dystopia Entertainment

Eventvirksomheden Dystopia Entertainment har speciale i at bruge gyset til at skabe positive oplevelser og glæde, men også til at styrke fællesskaber, læring og personlig udvikling.
Børn på Flugt – Må man gerne skræmme børn?

En personlige beretning fra en pædagog om erfaringer med ’Børn på Flugt’: Et horror-run med natløb og zombier, en tradition i klubber i Viborg.
Titte-bøh! Frygt og leg i danske daginstitutioner

I artiklen præsenteres data indsamlet gennem interviews med danske institutionspædagoger: Uhygge og ‘det gode gys’ er udbredt, ofte traditionsbårent, og introduceres med stor følsomhed.
’Klart under middel, middel, over middel’ – om datavisualiseringers betydning for synliggørelsen af folkeskolens kvalitet

Denne artikel undersøger Undervisningsministeriets visualiseringer af nationale test med henblik på at analysere, hvordan forskellige visualiseringer skaber folkeskolens kvalitet som et fænomen, der kan gøres til genstand for pædagogisk og styringsmæssig intervention.
Etiske refleksioner over krav i onlineundervisningen

Med udgangspunkt i elevsurveys ifm. et onlineforløb for 6 skoleklasser, diskuterer vi i denne artikel nogle af de etiske spørgsmål, som onlineundervisningen gav anledning til.
Overdreven risikoopfattelse, men underdreven chanceulighed? – Risikovurderinger på børn- og unge området

Vi sætter i artiklen fokus på pædagogers og læreres risikovurderinger, fordi disse er kommet til at spille en stadig større rolle for, hvornår og hvordan man støtter sårbare børn og unge.
Fra glemmebogen – om retfærdiggørelsen af den socialt retfærdige skole

Hvorfor laver vi skole? Hvad vil vi med skolen? Hvad vil vi med pædagogikken, det pædagogiske arbejde med børn – foranstaltet af voksne? Hvad vil vi med samfundet?
Social retfærdighed i havebrugssamfundet

Social retfærdighed bliver aktuelt drøftet i forhold til stigende ulighed, klima, miljø og levedygtige samfund. Hvilke principper kan anvendes til at skabe levedygtige fællesskaber?
Apropos social (u)retfærdighed

Hvem har retten til byen? Montagen fletter interviews, videoklip, bypolitik og –teori sammen for med undren og tvivl at undersøge spørgsmålet om (u)retfærdighed i byen.
Socialtilsynets uvildighed som retfærdighedsorientering

Hvordan skabes retfærdighed via socialtilsynet? Artiklen undersøger socialtilsynets retfærdighedsorientering gennem en oplevelsesanalyse, hvor et privat botilbud udgør et socialisationsfelt, der reguleres af socialtilsynets uvildighedspraksis.
Et anderledes blik på retfærdighed

Med en kinæstetisk tilgang kan man udforske en pædagogisk dynamik, som kan bidrage til en (mere) retfærdighed pædagogisk tilgang til alle mennesker.
Dekolonisering som pædagogisk praksis – et opgør med koloniale undertrykkelsesstrukturer

Dette essay giver et bud på, hvordan dekolonisering som pædagogisk praksis kan udfordre og synliggøre normaliserede undertrykkende strukturer og skabe et mere retfærdigt klasserum.
Kaj Himmelstrup: Er lilleskolen passé?

Gengivelse af Kaj Himmelstrups “Er lilleskolen passé?” fra Pædagogik, 1977. Del af Pædagogikkens Glemmebog.
Civilisering af forældre – en del af børnehavens projekt?

På baggrund af observationer og interview i og omkring en integreret institution i en socialt og etnisk sammensat kommune, sætter vi i denne artikel fokus på det pædagogiske arbejde med at vejlede forældre ift. opdragelse og tilrettelæggelse af familielivet.